Çin’den Microsoft’u Üzecek Haber: TikTok’u Almanıza İzin Verilmeyecek

41
18
7
1
1
Çin’deki yerel bir gazetede yayımlanan makalede, Çin hükümetinin ABD’nin zorladığı TikTok - Microsoft anlaşmasını kabul etmeyeceği, bunun için yaptırım hazırlığında olduğu açıklandı. Microsoft, TikTok’un ABD operasyonlarını satın almak için görüşmeler halindeydi.

Bir süredir iddia olan Microsoft’un TikTok’un ABD operasyonlarını satın alma girişimi, dün doğrulanmıştı. Tiktok’un Çinli sahibi ByteDance ile Microsoft arasında gerçekleştirilen görüşmeler, bizzat Donald Trump’ın istekleri doğrultusunda gerçekleşiyordu. Hatta Microsoft, ünlü sosyal medya platformunun ABD haklarını aldıktan sonra Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya operasyonlarını da almayı planlıyordu. 

Bugün ise devlet destekli China Daily gazetesinde yayımlanan bir makaleye göre bu olaya Çin devletinin de ağırlığını koyacağı bildirildi. ABD yönetiminin TikTok’u parçalayıp alamayacağını belirten Çin, ABD’nin TikTok hamlelerini “hırsızlık” olarak nitelendirirken Çin hükümetinin zamanında yanıt vereceğini belirtti. 

Çin, ABD’yi TikTok’u parçalamaya çalışmakla suçluyor

Yayınlanan makalede yer alan açıklamada, “Cuma günü kısa video paylaşım uygulaması TikTok’u yasaklayacağını duyuran ABD hükümeti, Microsoft’un uygulamanın ABD operasyonlarını satın almasına izin verdiğini bildirdi. Böylesine vakit öldürücü bir hareket, ABD yönetiminin Çin ile ticaret anlaşması müzakerelerinde kullandığı bir taktiktir” ifadeleri yer aldı. Devlet destekli gazete, ABD'nin Çinli teknoloji şirketlerine "zorbalık" yaptığı açıklanırken, bu şirketleri boyun eğmeye zorladığı belirtildi.

Trump yönetimi, ABD vatandaşlarının bilgisini Çin hükümetiyle paylaşmakla suçladığı TikTok’u Microsoft aracılığıyla eline almak istiyor. Çin ise Trump yönetiminin TikTok için planladığı “parçalayarak ele geçirme” isteğinin gerçek olması durumunda yanıt vermenin birçok yolu olduğunu söyledi.

Ülkemizde de fazlasıyla tartışma konusu olan TikTok uygulaması, Microsoft tarafından satın alınsa dahi bunun sadece ABD ve birkaç diğer ülke için geçerli olduğunu hatırlatalım. Türkiye de dahil olmak üzere tüm diğer ülkeler, TikTok hizmetini Çinli şirket ByteDance üzerinden almaya devam edecek. 

ABD yönetimi, son birkaç senedir pek çok Çin menşeli firmaya benzer suçlamalarda bulundu. Huawei ve ZTE gibi firmalara da çeşitli yaptırımlar uygulayan Trump yönetimi, ABD - Çin arasında devam eden ekonomik savaşı daha da fazla körükleyecek gibi görünüyor. 

Kaynak : https://www.reuters.com/article/us-usa-tiktok-china/china-will-not-accept-u-s-theft-of-tiktok-china-daily-idUSKCN25002I
41
18
7
1
1
Emoji İle Tepki Ver
41
18
7
1
1