1
0
0
0
0

Zamanında deprem denince akla ilk gelen isimlerden olan Ahmet Mete Işıkara’nın bir sözü vardı “Deprem öldürmez, bina öldürür” diye. 99 depreminden sonra, gerekli önlemler alınmadığından kaybın bu kadar büyük olduğunu anlatmak için söylenen bu sözün üzerinden tam 24 yıl geçti. Ve bugün görüyoruz ki bir arpa boyu yol alamamışız.

Binalarımızın çoğu tasarımı, inşası, malzemesi, yapısı ve akla gelebilecek tüm konulardan sınıfta kaldı neredeyse. Ancak şunu unutmayalım. Yıkılanlar kadere yenik düşmedi. Sağlam kalanların da şans yanında değildi. En azından sağlamlığın sebebi bu değildi.

Ne yapabilirdik? Ne yapmalıydık? ya da neler yapabiliriz sorularının pek çok cevabı var elbette, eksik de çok olduğu için. Ancak teknolojik boyutta en çok konuşulan konulardan biri de sismik izolatör ya da deprem izolatör sistemi.

Betonarme perdelerin ve taşıyıcı kolonların altına yerleştirilen sismik izolatörler, 6.8’lik bir depremi 3.1 gibi hissettiriyor. Binanın sadece temelinde yaşanan hareketlilik üst katlara çok çok az yansıyor. Hatta Mimar Ahmet Akyüz’ün dediğine göre bu sistem sayesinde binalar 9 şiddetine kadar dayanabiliyor.

Peki sismik izolatör nedir, her binada bulunabilir mi, inşa edilen binalara sonradan eklenebilir mi ve çok maliyetli bir teknoloji mi? Gelin bu videoda hepsinin cevabını bulalım.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0