Dini İnancı Yüksek Kişilerin Cinsel İlişkide Daha Fazla Tatmin Olduğu Açıklandı

37
4
2
1
1
Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, dini inancı yüksek bireylerin cinsel ilişkide daha fazla tatmin olduğunu ortaya koydu.

İnsan cinselliği ve seksoloji alanını kapsayan hakemli akademik dergi The Journal of Sex Research’te yayımlanan bir araştırma, tartışma yaratacak bir sonucu ortaya koydu. Kolombiya ve Exeter Üniversiteleri’nden bilim insanlarının oluşturduğu ekip, dini inancı güçlü olan bireylerin daha yüksek cinsel tatmin yaşadığını açıkladı.

Bilim insanları, araştırmalarında İngiliz Ulusal Cinsel Tutumlar ve Yaşam Tarzları Araştırması’nın veri tabanında yer alan ve yaşları 18 ile 59 arasında değişen 4.313 erkek ve 6.370 kadının verilerini kullandı. Söz konusu verilerde erkeklerin %11’i, kadınların da %16’sı dini inancın ve dinin kendileri için son derece önemli olduğunu belirtiyordu.

Dini inancı güçlü olan kişiler, daha fazla cinsel tatmin yaşadığını belirtti:

cinsel tatmin

Verileri incelenen kişilerin yarısı evli, %17’si partneriyle yaşıyor, %5’i ise sabit bir partnere sahip değildi. Bu kişilerin üçte ikisinden fazlası, dini etkinliklere çok nadir katıldıklarını belirtti. Cinsel tatmin konusunda verilen cevaplar ise şaşırtıcı bir sonucu ortaya çıkardı.

Dini inancı güçlü evli kadınların daha yüksek cinsel tatmin bildirdiği görüldü. Fakat erkeklerde aynı durum belirgin bir şekilde görülmedi. Öte yandan elde edilen bir diğer sonuç da bekar ve dini inancı yüksek olan erkeklerin daha yüksek cinsel tatmin yaşadığı oldu. 

Bireylerin ne kadar cinsel ilişkiye girdikleri sorusu ise tahmin edilebilir bir cevap ortaya koydu. Dini inancı yüksek olan erkek ve kadınlar, düşük olan kişilere göre daha az cinsel ilişkiye girdiğini bildirdi.

Bilim insanları, dini inancı daha yüksek kişilerde daha fazla cinsel tatmin görülmesinin, cinsel ilişki için ‘uygun bağlam’ hakkındaki tutumlardan kaynaklandığını tahmin ediyor. Bulguların cinsel davranış ve cinsel tatminin şekillenmesinde sosyokültürel normların önemini de hatırlattığı vurgulanıyor.

Not: Araştırmada verileri incelenen kişilerin yaklaşık %40'ı hristiyanlık, geri kalanıysa farklı dinlere mensup bireylerdi.

Kaynak : https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224499.2022.2108745
37
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
37
4
2
1
1