Dolby Atmos Nedir, Ne İşe Yarar?

49
6
4
3
2
İzleyiciye, dinleyiciye, oyuncuya yepyeni bir ses deneyimi sunan Dolby Atmos sayesinde artık gerçek hayat ile sanal dünya arasındaki çizgi giderek inceliyor. Dolby Atmos nedir, nasıl çalışır sorularını yanıtladık ve bu yeni deneyim hakkında bilmeniz gereken detayları anlattık.

Teknoloji her geçen daha da heyecan verici bir hale geliyor. Görüntülerin 4K kalitesini aşıyor olması, 3 boyut teknolojisinin evimize kadar gelmesi sonrası sıra daha güçlü ses deneyimine geldi. Dolby Atmos, 2012 yılında geliştirilen surround ses teknolojisinden sonra başımıza gelen en iyi şeylerden bir tanesi. Dolby Atmos, sesi duymanızı değil, sesi hissetmenizi sağlıyor.

Peki, Dolby Atmos nedir? Bu soruya kısa bir yanıt vermek gerekirse, daha önce hiç yaşamadığınız bir ses deneyimidir demek yanlış olmaz. Hem de sadece havalı sinema salonların yaşayacağınız bir deneyim değil, evinizde hatta akıllı telefonunuzda bile bu teknolojiye sahip olabilirsiniz. Sizin için Dolby Atmos nedir, ne işe yarar gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bu teknoloji hakkında bilmeniz gerekenleri anlattık.

Dolby Atmos

Dolby Atmos nedir?

Dolby Atmos; izleyiciye, dinleyiciye, oyuncuya 360 derece ses deneyimi sunan bir teknolojidir. Klasik hoparlörlerde olduğu gibi birkaç kanal üzerinden ses vermez. Onlarca hoparlör ya da ses kanalı sayesinde en gerçekçi ses deneyimini sunar. 

Dolby Atmos sayesinde izlediğiniz filmdeki seken bir merminin sesini, oynadığınız oyunda karakterin yürüdüğü çimlerin sesini, dinlediğiniz müzikte bateristin zile vurma sesini sanki hemen yanınızda oluyor, yaşanıyormuş gibi duyabilirsiniz. Dolby Atmos’un amacı gerçekçi ses deneyimi sunmaktır. 

Dolby Atmos ne işe yarar?

Dolby Atmos

Dolby Atmos, üreticisinin söylediğine göre, 2012 yılında çıkan surround ses teknolojisinden sonra üretilen en önemli ses teknolojilerinden bir tanesidir. Dolby Atmos, yalnızca bir izleyici, dinleyici ya da oyuncu olmaktan ötesine geçerek ekranda gördüğünüz ya da kulaklıkta duyduğunuz ne varsa, kendinizi onun içinde hissetmenizi sağlıyor.

İlk olarak sinema salonlarında kullanılmaya başlayan Dolby Atmos ses teknolojisi; ev sinema sistemlerinde, ardından akıllı televizyonlarda ve en sonunda da akıllı telefon ve tabletlerde kullanılmaya başladı. Dolby Atmos ses teknolojisi en iyi şekilde kullanmak için içeriğin, donanımın ve cihazın Dolby Atmos sistemine uyumlu olması gerekiyor.

Dolby Atmos nasıl çalışır?

Dolby Atmos

Dolby Atmos ses teknolojisi sinema salonlarında 400 adede varan sayıda hoparlör ile çalışıyor. Bu hoparlörler izleyicinin önünde, arkasında, sağında, solunda ve üstünde konumlandırılarak ekranda yaşananların sanki yanınızda yaşanıyormuş gibi algılamanızı sağlıyor.

Ev sinema sistemlerinde de benzer bir yöntem kullanılıyor. Klasik 5+1 ya da 7+1 ses sisteminden daha fazla hoparlör gerekiyor çünkü bazı hoparlörler tavana yerleştiriliyor. Tüm hoparlörler aynı anda çalıştığı zaman ise 360 derece ses deneyimini yaşıyorsunuz.

Yeni nesil OLED ve LED TV’lerde Dolby Atmos ses teknolojisi kullanımı ise bir hayli ilginç. Ekstra bir hoparlör kullanılmadan 360 derece ses deneyimini sunmak için televizyon üzerinde bulunan hoparlörlerin bazı kanalları sesi yukarı yönlendiriyor. Tavandan yansıyarak izleyiciye ulaşan ses, 360 derece ses deneyimini yaşatıyor.

Dolby Atmos ses teknolojisinin mobilde kullanımı ise teknolojinin bir nimeti olarak karşımıza çıkıyor. Mobil cihazda bulunan hoparlöre özel bir filtre ekleniyor. Bu filtre, iki ya da yedi farklı kanaldan sesi dağıtarak kullanıcıya üç boyut hissi yaşatıyor.

Mobil cihaz hoparlörü ile değil de kulaklık kullanarak Dolby Atmos ses teknolojisinin sunduğu deneyimi yaşamak istiyorsanız bu da mümkün. Çok basit bir yöntem ile çalışıyor; kulaklıktan gelen ses sağ kulaklıktan az gelirken, soldan yüksek geliyor. Ses içeriğine göre değişen bu durum sayesinde siz etrafınızda dönen sesi hissediyorsunuz.

Dolby Atmos gerçekliği nasıl sağlıyor?

Dolby Atmos ses teknolojisinin izleyiciye, dinleyiciye ya da oyuncuya sunduğu ses deneyimi aslında tamamen bir manipülasyon. İnsan beyni çok farklı çalışan bir yapıdır. Fakat bir kere çözdüğünüz zaman onu ekranda gördüğü şeyin yanında olduğuna inandırabilirsiniz.

Dolby Atmos ses teknolojisi, insan kulağının tepeden gelen seslere verdiği doğal spektral ipuçlarını simüle ediyor. Yani atalarımız aslan kükremesi, kuş çığlığı duyduğunda nasıl tepki veriyorsa, biz de Dolby Atmos ses sistemine aynı tepkiyi veriyoruz ve kendimizi olayın içinde hissediyoruz. Korku filmi izlemek için iyi bir sistem.

Dolby Atmos uyumlu bazı filmler, oyunlar ve cihazlar:

dolby atmos

Dolby Atmos ses teknolojisini kullanmanız için içerik, donanım ve cihaz uyumu gerektiğinden bahsetmiştik. Bu uyumu sağlayan filmlerden bazıları; Blade Runner 2049, Roma, Mad Max Fury Road, Alita: Battle Angel, Avengers: Endgame, Bird Box. Netflix’te bulunan uyumlu diziler ise Lost in Space ve Jessica Jones

Gears of War 4, Battlefield 1 ve Shadow of the Tomb Raider ise Dolby Atmos ses teknolojisi uyumlu oyunlar arasında. Oyun ve filmlerin yanı sıra, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde yayın yapan, pek çok spor kanalı da Dolby Atmos uyumlu yayın yapıyor.

Dolby Atmos

Dolby Atmos ses teknolojisi uyumlu platform ve cihazlardan bazıları; Netflix, Disney Plus, Amazon Prime Video, Sky Q, Fire TV, Xbox One, Samsung 4K TV’ler, LG 4K TV’ler, Apple TV. Elbette bu platformlarda yer alan tüm yapımlar Dolby Atmos uyumlu değil ve cihazlarda izlediğiniz tüm içerikler de aynı ses deneyimini sunmayacaktır. İçerik, donanım ve cihaz Dolby Atmos uyumlu olmalı.

Kanalların tüm yayınları ya da platformların tüm içerikleri Dolby Atmos ses teknolojisi uyumlu olmayabilir. Bu konuda devamlı yeni projeler geliştiriliyor. Yeni yapımların yanı sıra, Disney+’ın Star Wars’u Dolby Atmos uyumlu hale getirerek yayınlaması gibi farklı projeler de mevcut. 

Sizin için Dolby Atmos ses teknolojisi ile ilgili bilmeniz gereken detayları anlattık. Dolby Atmos ses teknolojisine sahip bir cihaz kullanıyorsanız ya da farklı bir ortamda bu teknolojiyi deneyimlediyseniz fikirlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

49
6
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
49
6
4
3
2