Dünyanın İlk Romanı The Tale of Genji’nin Kayıp Bir Bölümü Daha Bulundu

11
4
0
0
0
Dünyanın ilk romanı olarak bilinen Japon klasik edebiyat eseri The Tale of Genji’nin (Genji’nin Hikayesi) uzun zamandır kayıp olan bir bölümü, imparatorlukla bağları olan bir ailenin Tokyo'daki evinde bulundu.

Heian devri (794-1185) Japonya’sında yaşayan şair ve yazar Murasaki Shikibu tarafından kaleme alınan The Tale of Genji, dünyanın ilk romanı olarak biliniyor. 11. yüzyılın başlarında tamamlanan roman, toplam 54 bölümden oluşuyor; ancak sadece dördü orijinal transkript olarak onaylanmış durumda. 

Ek olarak, yazarın esas adının Murasaki Shikibu olmadığı bilgisini de sizlerle paylaşalım. O dönemde kadınların isimleri genellikle resmi kayıtlarda yer almıyordu. Shikibu, yazarın babasının çalıştığı “Shikibu – kyö” adındaki resmi kurumdan geliyor. Murasaki adı ise kaleme aldığı bir masalın baş kahramanının ismi olduğu için verilmiş. 

2000 sayfanın üzerinde olan The Tale of Genji, Genji Monogatari adlı kurgusal bir prensin aşklarını ve hayallerini anlatıyor. İmparatorlukla bağları olan bir ailenin Tokyo'daki evinde keşfedilen “Wakamurasaki” başlıklı bölüm ise Genji'nin daha sonra karısı olan Murasaki-no-ue ile ilişkisini anlatıyor.

genji

The Japan Times’ın sayfalarına taşıdığı habere göre söz konusu el yazması, eski bir derebeyinin torunu olan Motofuyu Okochi adlı bir Japon adamın evindeki bir kutuda bulunmuş. Japon gazetesi Asahi Shimbun, el yazmasının Fukuoka bölgesindeki bir başka feodal aile tarafından onlara verildiği 1743'ten bu yana Okochi ailesinin evinde kaldığı bilgisini veriyor.

Shikibu'nun orijinal el yazması yüzyıllardır kayıp. Romanın belgelenmiş en eski sürümlerinin 1162 - 1241 yılları arasında yaşayan şair Fujiwara no Teika tarafından yazıldığına inanılıyor. Toplam 54 bölümden oluşan kitabın sadece dört bölümünün orijinal transkriptleri var.

Heian Dönemi literatüründe uzmanlaşan Kyoto İleri Bilim Üniversitesi'nden profesör Junko Yamamoto, Shimbun gazetesine verdiği demeçte, “Wakamurasaki” bölümünün, Teika'nın çalışmalarından yaklaşık 250 yıl sonra tamamlanan el yazmasına dayandığını söyledi. Teika tarafından düzenlenen bu el yazmasının çok önemli olduğunu belirten Yamamoto, söz konusu keşif ile araştırmacıların Japon klasik edebiyatı hakkında daha fazla bilgiye sahip olabileceğini dile getirdi.

Kaynak : https://hyperallergic.com/522463/long-lost-chapter-of-the-worlds-first-novel-found-in-a-tokyo-home/
11
4
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
4
0
0
0