Sürpriz Yumurta Olarak da Bildiğimiz 'Easter Egg' Nedir?

34
7
4
0
0
Birçoğumuz 'easter egg' ya da 'sürpriz yumurta' kavramıyla daha önce karşılaştık. Peki, bu terim ne anlama geliyor ya da nereden geldi bunu daha önce düşündünüz mü? Bu yazımızda sizler için bu soruların üzerinde durduk.

Genellikle oyunlarda fazlasıyla karşılaştığımız ve 'easter egg' olarak bilinen sürpriz yumurtalar, belirli bir olayda gizli olan unsurlara verilen isimlere deniyor. Bugün bildiğimiz birçok oyunda insanlar bu sürpriz yumurtalara ulaşmak için saatlerini harcıyor ve oyunları oynamanın dışında yalnızca sürpriz yumurtalar bile var.

Tabii ki sürpriz yumurtalar yalnızca oyunlarla sınırlı değil. Video oyunların yanı sıra teknolojinin farklı alanlarında da sürpriz yumurtalar bulunuyor. Her araba hızlanıp yavaşlayabiliyor olsa da yalnızca Tesla Model X üç dakikalık bir dans performansını sizlere sunabiliyor. Kulağa fazlasıyla ilginç gelen bu özellik de şu şekilde görünüyor:

Geçtiğimiz yıllardan bu yana sürpriz yumurta sayısında video oyun sektörü haricinde bir düşüş yaşandı. Diğer tüm yazılımlarda olduğu gibi sürpriz yumurtalar da tasarım, yapım ve kodlama sırasında zaman ve para gerektiriyor. Peki, teknoloji firmaları neden reklamını yapamadığı hatta açıklayamadığı bir özellik için bunca emek harcıyor?

Her şey intikamla başladı

Sürpriz yumurta

1976 yılında Warner Commınications Atari'yi satın aldı. O zamanlar 25 yaşında olan oyun tasarımcısı Warren Robinett, iş vereninden fazlasıyla şikayetçiydi. Robinett, yaptığı bir açıklamada "New Yorklular ve Kaliforniyalılar arasında bir çeşit çatışma vardı. Biz tişört giyerdik, saçımız sakalımız uzundu ve istediğimiz zaman işe gelirdik" ifadelerini kullanmıştı.

Tabii ki yalnızca bu konular Robinett için bir sorun olmayacaktı. Robinett'ın patronlarının oyunu yapan kişileri duyurmak istemiyordu. Başka bir deyişle oyunu bitirdiğiniz zaman bir yazı ortaya çıkmayacak, oyunu yapan kişiler asla bilinmeyecekti. Bu olayın ardından Robinett, ilk sivil başkaldırma eylemini gerçekleştirerek oyuna bir özellik ekledi.

Robinett, Advanture isimli oyununda bir yeniliğe gitti. Kendi yaptığı oyunda kendi isminin olmasını (haklı olarak) isteyen Robinett, oyuna bir özellik ekledi ve oyunun belirli bir yerinde renkli bir şekilde 'Warren Robinett tarafından yapılmıştır' yazısı ortaya çıktı.

Easter egg

Bu özelliği Atari'nin test ekibinden birinin bulmaması için oyundaki gizli bir 'odaya' bunu koyan Robinett başarılı da oldu. Bu yazıya ulaşmak için bir labirent, bir köprü ve bir tek piksellik anahtar gereken karmaşık ve anlaşılması zor adımların yapılması gerekiyordu. Bu noktadan sonra sürpriz yumurtalar çok daha farklı şekillerde karşımıza çıktı.

Eskiden sürpriz yumurtalar karşımıza bir çeşit başkaldırı olarak çıkmış olsa da günümüzdeki sürpriz yumurtalar karşımıza eğlence amaçlı olarak çıkıyor. Haberin başında bunlara bir örnek de vermiştik. Peki, günümüzde farklı sürpriz yumurtalar arasında başka neler bulunuyor?

Jeff Bezos'un teşekkürü

Jeff Bezos

Dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından olan Amazon'da bilinen sürpriz yumurtalar, şirketin CEO'su Jeff Bezos tarafından yapıldı.

Bu sürpriz yumurtalardan biri, Jeff Bezos'un 1997'de yalnızca online bir kitapçı olan Amazon'u, her şeyin satıldığı bir mağazaya dönüştürme görevini verdiği David Risher'la ilgili. Bu görev, David Risher'ın beş buçuk yılını aldı. Amazon'u 4 milyar dolarlık bir girişim haline getirince David Risher kendi yolunu çizmek için Amazon'dan ayrıldı.

David Risher Amazon'dan ayrılmadan önce, son toplantısı sırasında Jeff Bezos, David Risher'ı sahneye çağırdı. Amazon'un web sitesi dev bir ekranda görüldü. Amazon'un site rehberi sayfasının telif hakkı kısmının altındaysa gizli bir bağlantı bulunuyordu. Jeff Bezos, buraya gizli bir bağlantı eklemişti ve bağlantıyı açtığınızda karşınıza "Teşekkürler David Risher" şeklinde başlayan bir not çıkıyordu:

"Desteklerin, durmaksızın gelişecek olan Amazon.com'da sonsuza dek yaşayacak."

Google'ın Mario haritası

Google

Google'da sürpriz yumurta artık bir gelenek haline gelmiş durumda ve şirket bu konuyu sonuna kadar destekliyor. Android akıllı telefon yazılım bölümünde çalışan Dan Sandler, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Sürpriz yumurtalar bir yazılımı bir sanat eseri haline getiriyor. Bir ressamın, bir müzisyenin ya da bir zanaatkarın izlerini takip ederek onun gizli şakalarına ve referanslarına ulaşabiliyorsunuz. Bu da yıllarca konuşulacak bir şey."

Dan Sandler, 2011'den bu yana Android'e sürpriz yumurtalar ekliyor. Yine de Android'de bilinen en iyi sürpriz yumurtalar arasında Uluslararası Mario Günü'nde ortaya çıkan bir özellik bulunuyor. (Evet, Uluslararası Mario günü diye bir gün var ve 10 Mart'ta kutlanıyor. Neden mi? Çünkü Mar10.)

Google haritalar

10 Mart tarihinde haritanızda normalde mavi şekilde görünen ve konumunuzu belli eden o imleç, Mario Kart oyunundaki go-kart üzerinde bulunan Mario'ya dönüşüyor.

Google Haritalar'ın arayüz sorumlusu Munish Dabas, başlangıçta bu özelliğin fazlasıyla eleştirileceğini, kimsenin bunu beğenmeyeceğini ve şikayetçi olacağını söyledi. Tüm bunların yanı sıra Dabas, tahminlerinde yanılmadı. Google ekibi bu özelliği getirdiği zaman sosyal medya çalkalandı ve Google arayüz ekibi eleştirildi. Kullanıcılar, bu özelliği neden her zaman kullanamadıklarını, go-kart üzerindeki Mario'nun kalıcı bir özellik olması gerektiğini söyledi.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi Google, sürpriz yumurta konusunda son derece açık bir şirket. Avengers: Endgame'i izleyip Google'ın Thanos sürpriz yumurtasını görmeyen nadir insanlardansanız hemen Google'da bir Thanos araması yapıp sağda çıkan eldiven ikonuna basmanızı öneriyoruz. Bunun yanı sıra İngilizcede 'çarpık' anlamına gelen 'askew' aramasını da yapabilirsiniz.

Teknolojinin olduğu birçok alanda bu ve bunun gibi onlarca, yüzlerce hatta binlerce sürpriz yumurta bulunuyor. Tabii ki birçok insan da bunları arayışa geçmiş durumda. Sizin de "Bu çok iyiydi, kesinlikle bakmanız gerek" dediğiniz bir sürpriz yumurta varsa bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.nytimes.com/2019/08/08/technology/easter-eggs-tesla-google.html
34
7
4
0
0
Emoji İle Tepki Ver
34
7
4
0
0