Ekran Kartı Üreticisi Palit, İkinci El Ekran Kartı Alacaklara Kritik Uyarılarda Bulundu

41
6
5
2
2
Çin'in kripto para madenciliğine izin vermeyeceğini açıklamasının ardından pek çok madenci, ellerindeki GPU'ları ikinci el pazarında satışa çıkardı. Bu durumla ilgili olarak bir ekran kartı üreticisi uyarılarda bulundu.

Oyunseverlerin ve diğer bilgisayar kullanıcılarının uzun zaman için en büyük sorunlarından biri, aradıkları grafik işlemcileri madencilik için satın alanlar yüzünden istedikleri donanımı toplayamamak olmuştu. Çin'in kripto para madenciliğine kapılarını kapatması ile birlikte bu durum da değişmeye başladı.

Öte yandan bir grafik işlemci almak için ikinci el piyasasına bakanlar ise artık çok daha dikkatli olmak zorunda. Özellikle uluslararası olarak alınacak ikinci el GPU'ların önemli bir kısmı daha önce madencilik için kullanılmış, tabiri caizse yorgun kartlardan oluşuyor. Bir ekran kartı üreticisi de bu noktaya dikkat çekiyor.

İkinci el pazarında risk arttı

mining

Ekran kartları ya da grafik işlemciler hiç de ucuz şeyler değil, hele ki ülkemizin şartlarında. Haliyle ikinci el pazarındaki fiyatlar çok daha iştah açıcı olabiliyor. Öte yandan bu kartların daha önce madencilik için kullanılmış olmaları ihtimali de bulunuyor.

Palit firmasından gelen açıklamaya göreyse 7/24 madencilik için kullanılan bir kartın performansı, madencilik için kullanıldığı her yıl %10 düşüş gösteriyor. Bu oran her kartta eşit olmasa da genel olarak ne beklememiz gerektiğine dair bir ipucu veriyor. 

Elbette kartın daha önce nasıl kullanıldığı da büyük önem taşıyor. Bazı madenciler kartlarına daha iyi bakarken, verimliliği artırmak adına da kartların yükünü daha makul seviyelerde tutmayı tercih edebiliyordu. Yine de bir kartın ne durumda olduğunu bakar bakmaz anlamak biraz zor. 

İkinci el GPU'da dikkat

GPU

Bir diğer sorun ise kripto madencilerinin, insanların madencilikte -muhtemelen hor şekilde- kullanılmış kartları almak istemedğinin farkında olması. Bu nedenle de kartları madencilik için kullanmadıklarını öne sürerek satışa çıkarıyorlar. Hatta bazı madencilerin kartları yeni gibi gözükecek şekilde yeniden paketledikleri belirtiliyor.

Kripto madencilerinin kepenk kapatmasıyla birlikte piyasada kartlarda artış olsa da kart almadan önce ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Özellikle stok soğutucusu yenilenmiş olan kartların madencilikte kullanılmış olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/graphics-card-maker-warns-on-dangers-of-buying-second-hand-mining-gpus
41
6
5
2
2
Emoji İle Tepki Ver
41
6
5
2
2