Facebook, Apple'ı Hedef Aldığı Bir Açıklama Yaparak Epic Games Cephesine Katıldı

33
22
5
3
1
Epic Games ve Apple arasında alevlenen komisyon krizinin etkileri yavaş yavaş tüm sektörde hissedilmeye başladı. Sosyal medya devi Facebook, kullanıcılara harcadıkları paraların %30'unun Apple tarafından kesildiği bilgisini vermek istedi. Ancak Apple bunu reddetti.

Dünyanın en değerli şirketi Apple, tarihinde hiç bu kadar negatif eleştiriye ve habere maruz kalmadı desek yeridir. App Store üzerinden indirilen tüm uygulama ve oyunlarda harcanan paraların %30’unu komisyon olarak alması, söz konusu oyun ve uygulamaları geliştiren şirketleri sırayla isyana sürükledi. Bu isyanın sembolü her ne kadar Fortnite ile Epic Games olsa da listede artık sosyal medya devi Facebook da var. 

Facebook, Reuters’a yaptığı açıklama ile Apple’ın kullanıcılara “%30’luk kesinti” bilgisi vermesini engelledi. Yani kullanıcılarına yapılan harcamaların %30’luk bölümünün Apple tarafından alındığı bilgisini göstermek isteyen Facebook, karşısında yine Apple’ı buldu.

facebook

Covid-19 pandemisi nedeniyle zarar gören influencerlar ve yerel işletmeler için yeni bir özellik üzerinde çalışan Facebook, tıpkı Twitch ya da Patreon’da olduğu gibi bu kişilere doğrudan para akışı sağlamanın bir yolunu bulmaya çalışıyor. Yani insanlar, sevdikleri kişilere ya da işletmelere, doğrudan Facebook üzerinden maddi destek olabilecekler. İçerik üreticileri, influencerler ise maddi destekler karşılığında online etkinlikler düzenleyebilecek, Facebook üzerinden bilet satışı yapabilecekler.

Facebook ve Apple arasındaki gerginliğin çıkış noktası:

iphone facebook

Yukarıda Facebook'un satış ekranını görüyoruz. Apple'ın müdahalesinden önce Facebook, 9,99 dolarlık "ödemenin %30'u Apple tarafından kesilecek" bilgisini veriyor. Ancak Apple'ın müdahalesi sonrasında bu uyarı, yerini "Facebook bu ödemeden komisyon kesmiyor" şeklinde değiştiriliyor.

Sosyal medya devi, Apple’ın gerekçe olarak “kullanıcılara alakasız bilgiler gösterilmesini engelleyen bir App Store kuralını” gösterdiğini söylüyor. Buna göre kullanıcıların yaptıkları harcama hakkında detaylı bilgi görmeleri Apple için “alakasız bilgi” listesine giriyor. 

Facebook’a göre Apple şeffaflık istemiyor

apple

Apple hakkındaki açıklamalarında şeffaflık vurgusu yapan Facebook, “İnsanların harcadıkları paranın nereye gittiğini görmelerine şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Ne yazık ki Apple, %30’luk kesinti yaptığı bilgisini içeren şeffaflık bildirimimizi reddetti. Bu bilgiyi kullanıcı arayüzünde farklı bir şekilde sunmak için çalışıyoruz.” açıklamasında bulundu. 

Reuters’a göre Google da Play Store komisyon bilgisini tıpkı Apple gibi göstermiyor. Ancak Facebook’un açıklamalarındaki hedefi alenen Apple. Teknoloji devi, takındığı tavır nedeniyle krizin odak noktasında yer alıyor.

Facebook da Epic Games cephesinde: 

Yayınladığı reklam filmi ile krizin geliştiriciler safında sembolik bir konuma gelen Epic Games’e destek büyüyor. Facebook’un Apple’ı hedef tahtasına koyarak yaptığı bu ‘kibar’ açıklamalar ile aslında şirketlerin birbirlerinin açıklarını kolladıklarını görebiliriz. Facebook, pandemi nedeni ile destek olma kurgusu üzerinden Apple’ı eleştiriyor. Ancak sosyal medya devinin yol açtığı veri krizleri de henüz unutulmuş değil.

33
22
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
33
22
5
3
1