Mahkeme, Epic Games Apple Davasında Her İki Tarafı da Haklı Buldu

83
22
10
8
7
Epic Games'in Apple'ın Unreal Engine'i yasaklanmasının ardından Apple'a açılan davadaki ilk duruşma görüldü. Hakim, Fortnite Mobile konusunda Apple'ı, Unreal Engine konusundaysa Epic Games'i savundu. Bir ön kararla sonuçlanan duruşmanın sonraki celsesi, 28 Eylül'de yapılacak.

Video oyun sektörü, geçtiğimiz hafta Epic Games, Google ve Apple üçlüsünün birbirine girmesiyle sarsıldı. Epic Games'in Fortnite Mobile'a uyguma içi ödeme yöntemi ekleyerek Google Play ve App Store'un ödeme araçlarını bypass etmesiyle başlayan süreç, Fortnite Mobile'ın App Store ve Google Play'den kaldırılmasıyla devam etti. Epic Games, yaşanan bu gelişmeler üzerine Apple ve Google'a ayrı ayrı davalar açtı.

Geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmeler, sadece bunlarla sınırlı değil. Epic Games, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda Google'ın diğer teknoloji üreticileriyle iş birliği yapmasının önüne geçtiğini açıkladı. Apple ise yeni bir hamle olarak Epic Games'in geliştirici hesabını kapatma kararı aldı. Üstelik bu durum, Epic Games'in oyun motoru Unreal Engine'i de etkiliyordu ve haliyle üçüncü taraf geliştiriciler de bu savaştan etkilenmişlerdi. 

Epic Games

Apple'ın Unreal Engine ve şirketin geliştirici hesabını 28 Ağustos'ta kaldırma kararı almasıyla birlikte Epic Games, bu kararın iptaline ilişkin bir adım attı. Şirket, bir Kuzey Kaliforniya mahkemesine başvuru yaparak Apple'dan kararı iptal etmesini istedi. Jet hızıyla duruşması görülen davada, mahkeme heyetinin her iki devle ilgili görüşleri açığa çıktı.

Hakim, her iki tarafın da hatalı ve haklı olduğu yanlarının olduğunu ifade ediyor

Epic Games ile Apple arasındaki ufak davaya bakan Hakim Yvonne Gonzalez Rogers, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda Fortnite Mobile ile ilgili yumuşatıcı bir karar düşünmediğini, Epic'in geliştirici hesabı ve dolayısıyla da Unreal Engine'le ilgili olaraksa Apple'ın ileriye gittiğini açıkladı. İlk duruşmada karar çıkmamış olsa da hakimin bu düşüncesi, tarafların hangi kararlarla karşı karşıya kalabileceğinin açık bir göstergesi.

Epic Games

Hakim Rogers, Epic Games'le ilgili yaptığı açıklamalarda App Store kurallarının bariz şekilde açık olduğunu, Epic Games'in bu kuralları ihlal ederek fazladan kazanç elde etmeye çalıştığını söyledi. Epic Games, bu durumu reddederek esas amaçlarının kullanıcıların cebinden daha az para kazanmak olduğunu söylerken, hakim bu ödemenin sektördeki herkesi etkilediğini söyledi.

"3 Ağustos'a geri dönün"

Epic Games'in bu konudaki iddialarından bir tanesi de rekabet ortamının sağlanamıyor oluşuydu. Yani Epic Games'e göre Apple'ın uygulamalardan aldığı pay, rekabet ortamını bozuyordu. Ancak hakim bu iddiaya da karşı çıkarak, her şeyin 3 Ağustos ve öncesine dönmesinin en doğru şey olacağını açıkladı. Epic Games avukatları ise rekabet ortamının sağlanamadığı bu sözleşmeye geri dönmeyeceklerini vurguladılar.

Bu savaşın başlamasına neden olan, Fortnite Mobile'daki uygulama içi ödeme aracı

Fortnite Mobile

Apple, Epic Games'in geliştirici hesabını işte şu yüzden kapatıyor:

Apple avukatları tarafından yapılan açıklamalarda, Unreal Engine'in geliştirilmesine izin verilmesinin Epic Games'in benzer hamlelerde bulunmasına yol açacağı, bu yüzden de Epic Games'in geliştirici hesaplarının kapatma kararı alındığı ifade edildi. Ancak Hakim Rogers'a göre bu durum aşırıya kaçmaktı. Apple'ın Epic Games ve Epic International (Unreal Engine) ile ayrı sözleşmelerinin olduğunu söyleyen hakim, Apple'ın bu konuda elindeki en güçlü kozu kullanmaktan başka bir şey yapmadığını ifade etti.

Epic Games'in avukatları, Apple'ın düşüncesini sert bir dille eleştiriyor. Epic Games'e göre Unreal Engine'in Apple platformlarından kaldırılması, bu oyun motorunun öldürülmesi anlamına geliyor. Hatta bazı geliştiriciler, Epic Games ile iletişime geçerek Unreal Engine kullanmayı bıraktıklarını bildirmişler. Apple avukatları ise bu iddialara yanıt olarak, Fortnite Mobile'daki uygulama için ödeme aracının kaldırıldığı anda durumun eskiye döneceğini, Unreal Engine'in Apple platformlarında kullanılmaya devam edeceğini söylüyor.

Apple

Hakim, duruşma sonunda konuyla ilgili ön kararını açıkladı

Epic Games ile Apple arasındaki davanın ilk duruşmasında konuyla ilgili bir ön karar çıktı. Hakim, duruşma başında söylediğini yaparak Fortnite Mobile lehine hiçbir karar vermedi. Ancak Unreal Engine ile ilgili alınan karar, Epic Games'in yüzünü güldürecek. Hakim, Unreal Engine'in Apple platformlarında yasaklanmasının şirkete onarılamayacak derecede zarar vereceği nedeniyle, Apple'ın Unreal Engine'i yasaklamamasına karar verdi.

Hakim, duruşma sonunda alınan geçici kararın derhal uygulanacağını söyledi. Sonraki duruşmayı 28 Eylül 2020 tarihine erteleyen mahkeme heyetinin, nihai kararı sonraki duruşmada vermesi bekleniyor. O tarihe kadar Fortnite Mobile, App Store'a büyük bir ihtimalle eklenmeyecek ancak Unreal Engine, yine eskisi gibi rahatlıkla kullanılabilecek.

Kaynak : https://www.macrumors.com/2020/08/24/apple-epic-court-battle-august-28-removal/
83
22
10
8
7
Emoji İle Tepki Ver
83
22
10
8
7