NASA, Kum Fırtınasında Kaybolan Opportunity'nin Çektiği Son Panoramik Görüntüleri Yayınladı

53
9
6
3
0
NASA, Mars görevi sırasında kum fırtınasının içinde kaldıktan sonra iletişim kurulamayan Opportunity'nin çektiği son panaromik fotoğrafı kamuoyuyla paylaştı.

NASA, Opportunity’nin ‘ölmeden’ önce çektiği 354 fotoğrafı birleştirip oluşturduğu yeni bir görsel yayınladı. Haziran 2018’de Mars’taki dev kum fırtınasından bu yana iletişim kurulamayan Opportunity'den daha sonra ümit kesilmiş ve proje sonlandırılmıştı. Gördüğümüz fotoğraf, 13 Mayıs ile 10 Haziran arasında çekilen görüntülerden oluşturuldu. Görünen o ki Opportunity, son nefesini vermeden önce Endurance Krateri'ndeki Perseverance Vadisi'ndeymiş.

Kum fırtınasından sonra NASA, uzay kâşifi ile aylarca iletişim kurmaya çalışmıştı. Ta ki 13 Şubat 2019 tarihinde aracın artık devre dışı kaldığına kanaat getirene kadar. Bu çekilen panorama; kızılötesi, yeşil ve mor ışık gibi farklı dalga boylarında filtrelenmiş görüntülerin birleşiminden oluşuyor. Bazı kısımlar ise hala siyah-beyaz. Zira Opportunity’nin kum fırtınasından önce bazı bölümleri filtrelemeye vakti olmamıştı.

Opportunity’nin insanlığa veda edişi beklendiğinden 10 yıl sonra gerçekleşti. Görev 2004 yılında başlamıştı ve sadece 3 ay sürmesi planlanıyordu. Bu panorama görüntüsü, aracın yıllardır süren görevine yaraşır şekilde neredeyse kusursuz.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/03/13/nasa-mars-opportunity-last-panorama/
53
9
6
3
0
Emoji İle Tepki Ver
53
9
6
3
0