ABD, Huawei ve ZTE Ürünlerini Yasakladı

28
23
5
1
0
ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının gerilimi, Çinli teknoloji şirketlerine yansımaya devam ediyor. ABD Federal Haberleşme Komisyonu, Huawei ve ZTE’ye ait ekipman alımlarında devlet finansmanını kestiğini duyurdu.

ABD Adalet Bakanı William Barr, yaklaşık bir hafta önce Federal Haberleşme Komisyonu’na (FCC) gönderdiği mektupta Çinli Huawei ve ZTE firmalarına güvenilemeyeceğini savunmuştu. Barr; mektupta Huawei’nin, ABD’nin İran yaptırımlarını deldiğini, ZTE’nin ise ABD ürünlerini İran ve Kuzey Kore’ye sattığını savunmuştu.

Görünüşe göre William Barr’ın istediği oldu. ABD Federal Haberleşme Komisyonu, güvenlik tehdidini gerekçe göstererek merkezi Çin’de bulunan Huawei ve ZTE’ye ait ekipman alımlarında devlet finansmanını kesti.

Neden olarak 'güvenlik tehdidi' gösterildi:

Huawei, Zte

Federal Haberleşme Komisyonu, konuyla ilgili oylama yaptı ve ABD’li telekomünikasyon şirketlerinin Çinli Huawei ve ZTE şirketlerinden yapılacak ekipman alımlarını güvenlik tehdidi gerekçesiyle engelledi.

Komisyon, söz konusu ABD’li firmaların, hâlihazırda ellerinde bulunan Huawei ve ZTE ürünlerini ellerinden çıkarıp çıkarmamaları konusunda da değerlendirmelerde bulundu. ABD basınına yansıyan haberlerde, büyük firmaların bu karardan etkilenmeyeceği, zaten büyük şirketlerin bu iki firmaya ait ekipmanları kullanmadığı ancak küçük ölçekli firmaların büyük ölçüde zarar edebileceği vurgulandı.

Huawei'ye göre alınan karar yasa dışı:

FCC, Federal Haberleşme Komisyonu

Shenzhen merkezli ZTE, Federal Haberleşme Komisyonu’nun aldığı bu kararla ilgili olarak henüz herhangi bir yorumda bulunmazken ABD ile zaten uzun süredir başı dertte olan Huawei, bu kararı "Yasa dışı" şeklinde yorumladı ve ekipmanlarının güvenlik tehdidi oluşturduğuna yönelik herhangi bir delil olmadığını dile getirdi.

ABD’de 100 binden daha az kullanıcıya sahip operatörlerin temsilcisi olan The Rural Wireless Association, topluluk içerisindeki her dört şirketten bir tanesinin Çin’de üretilen ekipmanları kullandığını tahmin ettiklerini dile getirmişti. Bu ağları yeniden düzenlemek için harcanacak paranın ise 1 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Özellikle küçük ölçekli operatörlerin bu tarz maliyetlerin altından kalkamayacağı düşünüldüğünde, Federal Haberleşme Komisyonu’nun aldığı kararın küçük şirketler için ne kadar büyük bir tehlike yarattığı da görülüyor.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/abd-huawei-ve-zte-urunlerini-guvenlik-tehdidi-gerekcesiyle-yasakladi,fGa0S_jRiE2U0uZn_v5sUg
28
23
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
28
23
5
1
0