Microsoft'un Huawei ile Ticaret Yapmasına İzin Veren Lisans Onaylandı

8
5
2
0
0
ABD yönetiminin Huawei'ye yönelik başlattığı lisans uygulaması, hayata geçmeye başladı. ABD'li şirketler birer birer Huawei ile ticaret yapabilmek için lisans almaya devam ederken, Microsoft da bu zorunluluğa katıldı. Microsoft'un lisans başvurusu, ABD yönetimi tarafından onaylandı.

ABD yönetimi, mayıs ayında almış olduğu bir kararla Çinli teknoloji devi Huawei'ye ticaret yasağı getirmişti. ABD'li yetkililerin bu yasağa dayandırdıkları neden ise Huawei'nin Çin hükümeti ile iş birliği dahilinde casusluk yapmasıydı. Huawei, yöneltilen suçlamaları reddetse de ABD'nin yasağından sıyrılamadı. Yaşanan sorunlar, Huawei'yi hem akıllı telefon hem de bilgisayar alanında etkilemişti.

ABD'nin aldığı karar, Huawei'nin tüm ürünleri için geçerliydi. Yani bu yasağın içerisine teknoloji devi Microsoft da dahildi. Bu, Huawei'nin "Matebook" olarak isimlendirilen dizüstü bilgisayarlarında Windows işletim sistemi ve Office gibi uygulamaların ön yüklü olamayacağı anlamına geliyordu. Microsoft, internet sitelerinden Huawei'nin dizüstü bilgisayarlarını sessiz sedasız kaldırdı. 

Huawei

Aslına bakacak olursak Microsoft, Huawei ile ticaret yapmaktan hoşnut gibi görünüyordu. Çünkü teknoloji sektörü, ABD'nin Huawei'ye olan yasağıyla çalkalanırken Microsoft cephesinden herhangi bir açıklama yapılmadı. Şirket, tüm reaksiyonlarını sessiz sedasız gerçekleştirdi. Ancak artık Microsoft'un konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmasına gerek kalmadı çünkü Huawei ile olan ticari yaşamına kaldığı yerden devam edebilecek.

ABD yönetimi, Huawei'ye karşı aldığı ticaret yasağı kararının üzerinden bir süre geçmesinden sonra, ABD'li şirketlerin Huawei ile ticaret yapabilmeleri için yeni bir lisans uygulaması başlattı. Bu uygulama kapsamında ABD'li şirketlere, lisans alınması halinde Huawei ile ticaret yapabilme izni verildi. ABD'li şirketler de kimi zaman belli bir ürün içinkimi zaman da genel lisans sözleşmeleri başvurusunda bulundular. ABD yönetimi şu sıralar, bu lisansların onaylanması ile uğraşıyor.

Huawei USA

ABD yönetiminin Microsoft'a vermiş olduğu lisans, genel statüsünde bulunuyor. Yani bu lisans sözleşmesinde herhangi bir üründen bahsedilmiyor. Bu da Microsoft ürünlerinin tamamının, ticari mal olarak kabul edilebileceği anlamına geliyor. Yani Microsoft'un Windows ya da Office gibi ürünleri, Huawei'nin Matebook'larında önyüklü olarak bulunmaya devam edecek. 

Kaynak : https://www.androidauthority.com/huawei-matebook-microsoft-software-1057401/
8
5
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
5
2
0
0