IBM, 53 Qubit’lik Kuantum Bilgisayarını Yakında Kullanıma Sunacak

24
9
1
1
0
Gün içerisinde açıklamalarda bulunan bilişim teknolojileri şirketi IBM, önümüzdeki ayın ortalarına doğru 53 Qubit'lik kuantum bilgisayarını kullanıma sunacağını duyurdu. Sistem, IBM Q Network müşterileri için kullanılabilir olacak.

Kuantum çalışmalarını bir üst seviyeye taşımak isteyen IBM, bugün yaptığı bir açıklamayla 53 Qubit işlem yapabilen yeni kuantum bilgisayarını IBM Q Network‘ünün müşterileri için kullanılabilir hale getireceğini duyurdu. Cihaz, gelecek ayın ortalarına doğru kullanıma açılacak.

Çevrimiçi çalışmalara olanak sağlayacak yeni sistem, harici kullanım için mevcut en büyük evrensel kuantum bilgisayarı olma özelliğini de taşıyacak. Bu benzersiz makine, IBM'in bugün de duyurduğu gibi New York’ta bulunan yeni Quantum Hesaplama Merkezi'nin bir parçası olacak. Bu merkez, IBM’in kuantum makineleri için bir veri merkezi olarak kullanılıyor. Ayrıca merkez, bu sisteme ek olarak 5 adet 20 Qubit’lik sisteme de ev sahipliği yapacak.

Yeni sistem, çok daha düşük hata oranlarıyla çalışacak

IBM Q

Sistemin işleyişi hakkında da açıklamalarda bulunan IBM, yeni 53 Qubitbit’lik sistemin şirketin bulut dağıtımları için daha büyük ve daha güvenilir sistemler başlatmasını sağlayan birkaç yeni tekniğe sahip olduğunu da belirtti. Bu kapsamda şirket, ilk olarak 2016 yılında kendi geliştirdiği kuantum bilgisayarını bulut tabanlı ve ücretsiz olarak herkesin kullanımına açmıştı.

Kullanıma açılan bu bulut tabanlı sistem sayesinde kullanıcılar, kuantum bilgisayarı üzerinde kendi uygulamalarını daha kolay bir şekilde geliştirebilme imkanına sahip olabiliyor. Tabii sistemin ücretsiz olarak sunulmasının bir diğer nedeniyse araştırmacılardan geri dönüşler alınarak yapılan çalışmaların hızlandırılması olduğunu söyleyebiliriz.

Konu hakkında konuşan bir IBM yöneticisi, tek amaçlarının, bugünün klasik yöntemleriyle çözülemeyecek gerçek sorunları çözmek için yeterince güçlü kuantum sistemleri üretmek ve daha fazla IBM kuantum sistemi sunarak bunu gerçekçi bir hedef haline getirmek olduğunu belirtti.

IBM’in açacağı Quantum Hesaplama Merkezi, şirketin kuantum çabaları hakkında ne kadar ciddi olduğunu açıkça gösteriyor. Şirketin kuantum programı şimdilik ticari müşteriler, akademik kurumlar ve araştırma laboratuvarları olmak üzere toplamda 80 ortaklığı destekliyor.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/09/18/ibm-will-soon-launch-a-53-qubit-quantum-computer/
24
9
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
9
1
1
0