II. Dünya Savaşı İçin Üretilen Harley-Davidson Marka Motor, 70 Yıl Sonra Bulundu

24
6
2
1
0
North Carolina eyaletinin Arden kentinde özellikle motorsiklet meraklılarının oldukça ilgisini çekecek bir olay yaşandı. Ufak bir kutunun içinde Harley-Davidson’ın İkinci Dünya Savaşı sırasında ürettiği bir motorsiklet motoru bulundu.

İngilizce’de “Barn Find” isimli bir kalıp var. Bu kalıp yıllarca terk edilmiş durumda saklandıktan sonra yeniden keşfedilen klasik arabaları, uçakları veya motorsikletleri işaret ediyor. ABD’nin North Carolina eyaletinde yaşayan Patrick S. isimli vatandaş da bu kalıba uyacak bir keşfe imza attı. Keşif, bizleri insanlık tarihinin en önemli dönemlerinden biri olan İkinci Dünya Savaşı zamanlarına götürüyor.

Patrick S. İsimli şahısın bulduğu bir kutunun içinde Harley-Davidson tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında üretilmiş yassı uçlu bir motor bulunuyor. Bu motor, savaş sırasında ABD ordusu tarafından kullanılması için üretilmiş. Motor 740cc’lik bir kapasiteye sahip ve Harley-Davidson’ın ikonikleşmiş modeli WLA’larda kullanılmış. Motor, 5:1 gibi oldukça düşük bir sıkıştırma oranına sahip. Bu sayede düşük seviyede yakıtlarda da çalışabiliyor. Küçük bir kutu içinde keşfedilen bu motorsa savaş sırasında herhangi bir mekanik arıza sonucunda ani bir şekilde orduya gönderilebilmesi için bekletilen yedek parçalardan biri.

harley davidson wla motor

Kutunun içinde motorun monte edilmeye hazır hale gelmeden önce son düzenlemelerin yapılması için kullanılacak aksesuarlar bulunuyor. Kutuyu bulan kişi her şeyi bulduğu gibi bırakmış. Yani fotoğrafta İkinci Dünya Savaşı sırasında nasıl saklandıysa bu şekilde görünüyor. Patrick S. kutunun içinde bulunan aksesuarlar arasında bir de karbüratör olduğunu söylüyor. Bu karbüratör, savaş alanında hızlıca değişim yapılabilmesi için fabrikada özellikle kutuya dahil edilmiş. Tahmin edebileceğiniz üzere savaş alanında hızlı olmak çok kritik bir durum. Çünkü savaşlar sırasında kaybedilen vakit gerçekten de canlarla ödeniyor. Kutuda aynı zamanda motorun nasıl monte edileceğiyle ilgili bir kılavuz da bulunuyor.

harley davidson wla motor

Harley-Davidson savaş sırasında büyük bir rol üstlenerek ABD ordusu için yaklaşık 90.000 WLA model motorsiklet üretmişti. Şirket aynı zamanda WLA model motorsikletlerin yanında müttefik ülkelerin orduları için de türevi ürünler üreterek savaşın kazanılmasına etkisi olan şirketler arasında yer alıyor. Bu makinelerin çoğu savaş sona erdikten sonra sivil kullanıma geçmiştir ve fotoğraflarda gördüğünüz motorsa üzerinde bazı değişiklikler yapılarak 1973 yılına kadar üretilmiştir. WLA model motorsikletlerinse üretimi 1945 yılında sona ermişti ancak ürün çok beğenildiği için 1949 ve 1952 yılları arasında üretilerek Kore Savaşı’nda kullanılmıştır. Yani anlayabileceğiniz üzere WLA model motorsikletler için çok nadir diyemeyiz. Ancak üretildiği günden bu zamana kadar hiç dokunulmayan ve değiştirilmeyen bir motor bulmak oldukça nadir. O kadar nadir ki motor şu anda eBay üzerinden satışta ve fiyatı 13,500 dolar.

Kaynak : https://barnfinds.com/unopened-1942-harley-davidson-45-wla-crate-engine/
24
6
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
6
2
1
0