İki Doz Koronavirüs Aşısı, Delta Varyantına Yakalanma Riskini Yarıya Düşürüyor

18
6
2
0
0
İngiltere'de 98 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırma, iki doz koronavirüs aşısı vurulmanın salgına karşı ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre iki doz aşı vurulan insanların delta varyantına yakalanma ihtimali yarıya düşüyor, hastalığa yakalananların yüzde 40'ı ise semptom bile göstermiyor.

Hem Türkiye'yi hem de diğer ülkeleri tehdit etmeye devam eden koronavirüsün delta varyantı ile ilgili yeni bir araştırma gerçekleştirildi. Imperial College London Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ve 98 bin gibi çok ciddi sayıda katılımcının olduğu araştırma, iki doz aşılamanın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi. Zira araştırmaya göre iki doz aşılama yapılmış olması, delta varyantına yakalanma ihtimalini yarı yarıya düşürüyordu.

Araştırma, yalnızca deltaya yakalanma ihtimali ile ilgili sonuç vermedi. 2 doz aşı vurulmuş olmalarına rağmen hastalığa yakalanan insanların bu süreci nasıl atlattıklarını da inceleyen bilim insanları, çok dikkat çekici bir sonuca ulaştılar. Öyle ki iki doz aşı olup delta varyantına yakalanan insanların yüzde 40'ı, hiç semptom göstermemişti. Geriye kalan hastalar ise neredeyse bu durumdan etkilenmeyecek seviyede hasta olmuşlardı. Yani çok ufak tefek şikayetleri vardı.

"Vakalar son aylarda, yalnızca delta varyantından oluşuyor"

Koronavirüs aşısı

Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği, yani Türkiye'de de kullanılan koronavirüs aşısı ile Astra Zeneca'nın geliştirdiği koronavirüs aşısı üzerinde yoğunlaşarak çalışmalarını yürüten bilim insanları, aşının toplum sağlığı üzerindeki etkisinin gözle görülebilir düzeyde olduğunu açıkladılar. Araştırma ekibinden Steven Riley, son dönemlerde yaptıkları incelemelerin yüzde 100'ünde delta varyantı ile karşılaştıklarını açıkladı.

Imperial College London Üniversitesi'nde yürütülen çalışmaya liderlik eden Paul Elliott isimli bilim insanı, koronavirüs aşılarının delta varyantına karşı hala çok etkili olduğunun ispatlanmış olduğunu ifade etti. İnsanların aşı vurulması gerektiğine dem vuran bilim insanı, bu salgının aşı sayesinde hayatımızdan çıkabileceğini belirtti.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/iki-doz-asi-delta-varyantinin-bulasmasini-yari-yariya-azaltiyor-6573588/
18
6
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
18
6
2
0
0