Bi' Nefes Alamadık: İzmir'de Geceyi Aydınlatan Büyük Bir Meteor Görüldü (Video)

95
32
12
8
6
31 Temmuz tarihinde İzmir'de saat 1:54 civarında büyük boyutlarda bir meteor dikkatleri üzerine çekti. Meteorun gökyüzündeki anları videoya kaydedilirken konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

23 Ağustos’a kadar devam edecek olan ve çıplak gözle Türkiye’den de görülebilecek Delta Aquarids meteor yağmuru insanları heyecanlandırırken davetsiz bir misafir İzmir’de gökyüzünü aydınlattı.

Sosyal medyanın da gündemine oturan bu konu hakkında sayısız paylaşım yapıldı. Söz konusu meteor hakkında Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü'nden açıklama geldi.

Meteorun gökyüzünde görüldüğü an:

Meteor

  • Tweet'i görüntüleyemiyorsanız buraya tıklayın

Videoda görünen ve oldukça hızlı hareket eden cisim, İzmir’de saat 1:54 civarında görüldü. Çevredekiler ve sosyal medya kullanıcıları, meteorun yüksek miktarda ses ve ışığa sebep olduğunu söyledi.

Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal'dan açıklama geldi:

Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, İzmir'de görülen meteora ilişkin açıklama yaptı. Dal, gece gerçekleşen olayın perseid meteor yağmurundan bir parça olduğunu söyledi. 24 Temmuz'da başlayan perseid meteor yağmurunun 24 Ağustos'a kadar devam edeceğini, önümüzdeki günlerde bu sayı artacağını açıkladı.

Bununla birlikte meteor yağmurunun 13-14 Ağustos'ta maksimum seviyeye ulaşacağını söyleyen Dal sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bu meteor yağmurunun başlangıcında ve bitişinde saatte 5-10 tane göktaşını görebileceğiz. Ancak 13-14 Ağustos'ta saatte 60'a yükselecek. Tam bir görsel şölen olacak. Saat 22.00'den sonra gökyüzüne bakmak gerekiyor."

Nedir bu meteor? Meteorit ile arasındaki fark ne?

Meteor

Atmosfere giren göktaşları meteor olarak adlandırılır. Atmosferde yanan bu göktaşları, yanma sırasında arkalarında -çoğu kişinin yıldız kayması olarak yorumladığı- parlak bir iz bırakır. Bu yanma sebebiyle meteorlar, yeryüzüne ulaşamadan tamamen yok olurlar. Fakat yanmadan sağ çıkarak yeryüzüne ulaşan meteorlar da yok değil. Bunlar ise meteorit olarak adlandırılır.

Olay hakkında yapılan paylaşımlar:

Paylaşımlar

Paylaşımlar

Paylaşımlar

Paylaşımlar

Kaynak : https://twitter.com/HavaForum/status/1421258313178783744
95
32
12
8
6
Emoji İle Tepki Ver
95
32
12
8
6