Kimse Yokken İçi Görülen, Kilitlendiğinde Opak Hale Gelen Akıllı Tuvalet [Video]

67
21
9
5
1
Japonya'da kar amacı gütmeyen bir vakıf, Tokyo'daki 17 umumi tuvaleti benzersiz bir hale getirmeye çalışıyor. 5 Ağustos'ta iki umumi tuvalet tasarımı insanların kullanımına açan vakıf, kimse yokken içi görülen tuvaletlerde kapı kilitlendiği zaman opak bir yapı sunuyor. Bu sayede tuvaletin temiz olup olmadığı anlaşılabiliyor.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden bir tanesi olan Japonya'da yeni bir proje hayata geçirildi. Başkent Tokyo'da hayata geçirilen ve ilerleyen dönemlerde daha da genişleyecek olan bu proje, parklara yerleştirilen ve boşken transparan halde olan umumi tuvaletleri içeriyor. Japonlar bu sayede, parklarda bulunan bu umumi tuvaletlerin temiz olup olmadığını rahatlıkla görebiliyorlar.

Transparan umumi tuvalet projesi, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan "The Nippon Foundation" tarafından Japonya hükümeti birlikte hayata geçirildi. "The Tokyo Toilet Project" olarak isimlendirilen proje, ilerleyen dönemlerde daha da genişleyecek ve Tokyo'daki 17 umumi tuvalet, transparan hale getirilecek. Peki bu umumi tuvaletler nasıl görünüyor?

İçinde kimse yokken temiz olup olmayacağını görebileceğiniz transparan umumi tuvalet

Umumi tuvalet

Japonya'da tasarlanan transparan umumi tuvaletler, "akıllı cam"lardan oluşuyor. Bu camlar, içeride hiç kimse olmadığı zaman aydınlatmalı ve şeffaf bir hale geliyor. Bu sayede tuvaleti kullanmak isteyen bir kişi, içerisinin temiz olup olmadığını rahatlıkla görebiliyor. Bir kişi bu tuvalete girip kapıyı kilitlediğinde de akıllı camlar opak hale geliyor. Bu sayede insanlar, tuvalet ihtiyaçlarını giderirken kimse tarafından görülmüyorlar.

Projeyi yüklenen vakıf, bu tuvaletlerin engelli insanlar da olmak üzere herkes tarafından kullanılabilecek şekilde tasarlandığını ifade ediyor. Japonya'nın dünyanın en temiz ülkesi olarak bilindiğini dile getiren yetkililer, ülke genelindeki umumi tuvaletlerinse özellikle karanlık ve kirli oldukları gibi klişeler nedeniyle kullanılmadığını, amaçlarının da bu algıyı yıkmak olduğunu söylüyorlar. Tuvaletlerin genel görünümüne baktığımızda, vakıf amacına ulaşacakmış gibi görünüyor.

Umumi Tuvalet

The Nippon Foundation Vakfı, ilk transparan tuvaletleri 5 Ağustos itibarıyla kullanıma sundu ancak çalışmalar bunlarla sınırlı değil. Yetkililer, proje kapsamına alınan diğer 15 umumi tuvaletin daha mümkün olduğunca farklı tasarımlarla yeniden dizayn edileceğini söylüyorlar. Vakıf bu projeyle, bir yandan gecenin karanlığını fazlasıyla şık tasarımlarla aydınlatma imkanı yakalarken diğer taraftan da Japonya halkına benzersiz sayılabilecek bir hizmet sunmuş olacak.

Bu ilginç umumi tuvalet tasarımları için oluşturulan bir tanıtım videosunu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz

Kaynak : https://www.businessinsider.com/tokyo-see-through-public-toilets-inspect-cleanliness-2020-8
67
21
9
5
1
Emoji İle Tepki Ver
67
21
9
5
1