Kafe ve Restoranlarda Yüzde 1 KDV Oranı Alınmasının Önüne Geçecek Düzenleme, Resmî Gazete'de Yayımlandı

22
13
5
1
0
Yiyecek ve içecek hizmeti sunan kafe, lokanta gibi işletmelere uygulanan KDV oranlarında düzenlemeye gidildi.

Geçtiğimiz haftalarda akşam saatlerinde çıkan haberler, Hazine ve Maliye Bakanlığının lokanta ve kafelerdeki KDV oranlarında değişiklik yapabileceğini ortaya koymuştu. Hazırlanan tebliğ taslağı, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden yayımlanmıştı.

Tebliğ taslağının, görüşlerin alınmasının ardından Resmi Gazete üzerinden yayımlandığında yürürlüğe gireceği belirtilmişti. Resmî Gazete'de yayımlanan tebliğle birlikte suistimalleri engellemeye yönelik tedbirler alındığını gördük.

Artık yüzde 8 ibareleri yüzde 10, yüzde 18 olanlar da yüzde 20 olarak düzenlenecek.

Resmî Gazete

Söz konusu düzenlemeye göre kafe, lokanta, pastane gibi işletmeler hem kendi hazırladıkları hem de dışarıdan temin ederek sattıkları ürünler için yüzde 10'luk KDV hesaplayacak. Söz konusu değer; gel-al ve adrese teslim gibi yöntemlerde de aynı kalacak. Yiyecek ve içecek hizmeti sunan fakat iş yeri ruhsatı olmayan yerler, müşterilere masa, oturma yeri ve tezgah gibi imkânlar sunduğu sürece onlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

Kararın 1 Mayıs 2024 itibarıyla yürürlüğe gireceği ve kararların Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından takip edileceği bildirildi.

Daha önce paylaşılan haberlerde yaklaşık 41 bin mükellefin KDV oranı uyumsuzluğu yönünden denetlendiği belirtilmişti. Denetimler sonucunda bazı lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi gösterdiği ve KDV oranını %10 yerine %1 olarak hesapladığı aktarılmıştı. Bazı marketlerin ise temizlik malzemelerini gıda malzemesi gibi gösterdiği ifade edildi.

Tebliğ taslağı ilk çıktığında gelen haberlerde kahvehane, pastane gibi işletmelerin KDV'lerinin %8'den %10'a, gazino ve bar gibi yerlerde ise %18'den %20 çıkarılacağı öne sürülmüştü.

Kaynak : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/04/20240427-16.htm
22
13
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
13
5
1
0