Mars Kaşifi InSight, Öldü: İşte Gönderdiği Son Fotoğraf ve Yürek Burkan Son Mesajı

38
3
2
1
0
NASA, 2018 yılında Mars'a gönderdiği InSight isimli uzay aracının tüm gücünün tükendiğini duyurdu. Aslında bu beklenen bir şeydi. Kurum tarafından yapılan açıklamada, nihai sonun geldiği ve böylelikle InSight görevinin resmen sona erdiği belirtildi.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mayıs 2018'de uzaya InSight isimli bir keşif aracı göndermişti. InSight'ın hedefinde Mars vardı ve takvimler Kasım 2018'i gönderdiğinde, uzay aracı Mars'a resmen iniş yapmıştı. O gün bugündür Kızıl Gezegen ile ilgili çalışmalarını sürdüren uzay aracı, bir süredir beklenen nihai sona resmen ulaştı. InSight'ın tüm gücünün bittiğini duyuran NASA, görevin resmen sona erdiğini açıkladı.

InSight; Mars'ın yüzeyini görüntülemek, yer hareketlerini kaydetmek ve gezegenin iç katmanlarını anlamak için fırlatılmıştı. Bugüne dek üstlendiği görevleri başarılı bir şekilde tamamlayan uzay aracı, zaman zaman sorunlar da yaşamıştı. Öyle ki Mars yüzeyine sondaj çalışması yapan InSight, toprağın yapısı nedeniyle üstlendiği görevde başarısız olmuştu. Şimdiyse tüm bunların hiçbir önemi kalmamış durumda.

InSight'ın tüm gücü tükendi

InSight

NASA, InSight'ın tüm gücünün tükendiğini ve Dünya ile iletişiminin tamamen koptuğunu açıkladı. Aslına bakacak olursak bu açıklama, uzun zamandır bekleniyordu. Zira NASA, uzay aracının gücünün tükenmekte olduğunu biliyordu. Böylelikle 4 yıldan uzun süredir devam eden görev, artık sona ermiş oldu.

Geçtiğimiz günlerde bir veda mesajı göndermişti

nasa insight son fotoğraf

*InSight'ın gönderdiği son fotoğraf.

NASA, bundan birkaç gün önce de InSight ile ilgili bir fotoğraf ve mesaj yayınlamıştı. Yukarıda gördüğünüz o fotoğraf, Mars kaşifinin son selfiesi olarak nitelendirilmişti. NASA InSight Twitter hesabından yapılan paylaşım şöyleydi:

"Enerjim gerçekten düşük. Bu gönderebileceğim son fotoğraf olabilir. Benim için endişelenmeyin. Burada geçirdiğim zaman hem verimli hem de sakindi. Ekibimle konuşmaya devam edebilirsem, bunu yapacağım. Ancak yakında buradan ayrılacağım. Yanımda olduğunuz için teşekkürler..."

InSight için yolun sonu gelmiş olsa da Mars'taki çalışmalar aktif olarak sürüyor!

NASA'nın Mars'a gönderdiği tek uzay aracı InSight değil. Temmuz 2020'de uzaya fırlatılan Perseverence isimli uzay aracı, Şubat 2021'de Mars'a başarılı bir iniş gerçekleştirdi ve o gün bugündür çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak : https://gizmodo.com/nasa-insight-mars-mission-over-tributes-1849920350
38
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
38
3
2
1
0