Penisin Sertleşememesi Sorunu Meditasyon Yöntemiyle Gerçekten Çözülebilir mi?

15
2
2
2
1
Toplumumuzda, iktidarsızlık olarak bilinen cinsel organın sertleşememesi sorunu, çoğu zaman erkekler için bir utanç kaynağı olarak kabul edilir. Ancak aslında oldukça normal bir durumdur ve utanacak bir şey yoktur. Bazen bu durum nedeniyle kişi, partnerinden uzaklaşabilir veya cinsel ilişkiye karşı stresli yaklaşabilir. Uzmanlara göre, eski bir Budist geleneğinden gelen meditasyon, erkeklerin yaşadığı bu soruna çözüm bulabilir. Bunun nasıl mümkün olabileceğini, biz de sizler için anlattık.

Aslında meditasyonun amacı, kişiye hem kendi içinde hem de çevresinde olup bitenlerle ilgili bir farkındalık kazandırmak diyebiliriz. Meditasyon, cinsel performans kaygısı yüksek olan veya libidosu düşük olan kişilerin, yaşadıkları strese yönelik bir iç görü kazanmaları için uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Tabii akıllara şu soru geliyor: Meditasyon, gerçekten cinsel problemleri çözebilir mi? Psikoterapistler, mindfulness adlı bir yöntemle kişilerin sertleşememe sorununun çözülebileceğinden bahsediyor. İşte detaylar…

Aslında bu yöntemin amacı, kişiye yaşadığı cinsel problemden kaçmamayı öğreterek kişinin, bu problemi anlamasını ve kabul etmesini sağlamak.

Erektil Disfonksiyon

Minfulness adlı uygulama, çeşitli nefes egzersizleri, vücudunu dinleme, duygularını fark etme gibi birtakım ritüeller içerir. Yani bu uygulama için önemli olan, geçmiş ve gelecek değildir. Önemli olan, sadece şimdidir. Hatta psikoseksüel terapist Aoife Drur bu konuyla ilgili şöyle diyor: Kişinin farkındalık becerisini geliştirmesi, erektil disfonksiyona (sertleşememe) yardımcı olabilir’.

Çünkü genelde bu problemi yaşayanların; ‘’ya partnerim için yeterli olamazsam, ya onu tatmin edemezsem’’ gibi düşüncelere odaklandıkları görülebilir. Hal böyle olunca bu kişiler için cinsellik, anın tadını çıkardıkları bir alan olmaktan çıkar. Uzmanların, bu meditasyon yöntemini önermesinin nedeni, strese neden olan amigdalanın aktiflik düzeyini azaltabileceğini düşünmeleridir. Yani bu sayede, farkındalık kazanarak cinsellikte performans odaklı olmayı bırakabilirsiniz.

Cinsel bir deneyim yaşarken, dinlenme modunda olmayıp "savaş ve kaç modu"nda olduğunuzda bu sorunu yaşamanız mümkün.

Cinsellik

Mindfulness öğretisi, aslında şunu demek istiyor: Kaygılı ve sinirli bir yapıdayken cinsellik ne kadar verimli yaşanabilir ki? Böyle bir modda olmak, kişiye tehlikedeymiş gibi hissettirebilir. Cinsel terapistlere göre, bu gibi bir durumda, çiftler arası arzu ve tutku dolu anların devreye girmesi oldukça zor olabilir. Çünkü erkek bir birey, kendini bu moda aldığında penise, sinir ve damar ağları tarafından kan pompalanmıyor. Böylelikle de sertleşme mümkün olmuyor.

Ayrıca bu sorunu yaşayanlarda, partnerlerinden aldıkları geribildirimi fazla derecede önemseme gibi bir özellik de vardır. İşte uzmanlar, mindfulness ile bunun ortadan kalkacağını söylüyor. Mesela olumsuz geri bildirim, bu kişiler için korkutucudur. Ancak kişiler, bundan korktukça daha fazla olumsuz geri dönütler almaya devam eder. Bu da onları kısır bir döngüye sokabilir.

Sadece içinde bulunduğun o anın tadını çıkar.

via; letstalksex.net

Uzmanlar, seks esnasında dikkat dağıtıcı her türden şeyin, cinselliği olumsuz etkilediğini söylüyor. Yani bir erkek, kafasının içinde kendini devamlı cinsel anlamda yetersiz görüyor ve bundan stres duyuyorsa bu, onun sekse odaklanmasını engelleyebiliyor. Çünkü kişinin düşünceleri, oldukça dikkat dağıtıcı olduğu için penisin uyarılması söz konusu olmuyor.

Psikoterapist Richard Munn’a göre, kişiler bu meditasyonu yaparak cinsel deneyim esnasında dağılan odak noktalarını toparlayabilecek hale gelebilirler. Yani erkek bireyler, bu meditasyonu yaptıkları zaman, tekrardan dikkatlerini toplamayı öğrenebiliyor, böylece ereksiyon olabiliyor ve bu ereksiyon halini sürdürebiliyor. Böylelikle kişiler, fiziksel duyularına kulak vermiş oluyor. Kafalarındaki olumsuz düşüncelerden sıyrılıp içinde bulundukları ereksiyon halinin keyfini deneyimleyebiliyorlar.

Erekte Olmak

Hatta 2018 yılında yapılan bir araştırma, bu meditasyonun erektil disfonksiyona olumlu yönde etki yarattığını ortaya koymuş oldu. Araştırmada bu sorunu yaşayan 10 erkekten 9’undan 4 hafta boyunca meditasyon yapmaları istendi. Bu meditasyonu uygulayan erkeklerin, ereksiyon olabildikleri ve ereksiyon halini kaybetmeden sürdürebildikleri gözlemlendi. Bu meditasyonu denemek isteyen kişiler, bu yöntem üzerine çalışmaları olan bir psikoterapist veya psikolog ile iletişime geçerse daha faydalı olur.

Kaynaklar: Research Gate, Between Us Clinic, VICE, Medium, Health, TCOYD, Numan, Letstalksex.net

15
2
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
15
2
2
2
1