Mısırlı Arkeologlar, Oldukça İyi Korunmuş Tabutları Gün Yüzüne Çıkardı

31
3
2
1
0
Mısır'ın Krallar Vadisi yakınlarında yer alan Luxor kentinde, Antik Mısır'ın geç dönemine ait oldukça iyi korunmuş 20'den fazla ahşap tabut bulundu. Mısır Antik Eserler Bakanlığı, bu keşfi "son yılların en ve en önemli keşiflerinden biri" olarak nitelendirdi.

Arkeologlar, Mısır’ın Antik dönemlerdeki en önemli kentlerinden biri olan Luksor yakınlarında yapılan kazı çalışmalarında 20’den fazla antik tabut buldu. Krallar Vadisi'ne yakın olan ve Nil Nehri’nin batısında konumlanan Asasif Gömütü'ndeki Theban Nekropolü'nde bulunan bu mezarların çoğunun antik Mısır'ın geç dönemine (M.Ö 664-M.Ö 332) ait olduğu düşünülüyor.

Bulunan tabutların oldukça iyi korunduğunu söyleyen Mısır Antik Eserler Bakanlığı, ahşap tabutların üzerlerine parlak renklerle yapılmış işlemelerin hâlâ iyi durumda olduğunu belirtti. Araştırmacılar, birbirlerine karşılıklı bir şekilde yerleştirilen tabutların kraliyet hanedanlığına ya da soylu kişilere ait olabileceğini düşünüyor.

Bölgede geçtiğimiz hafta antik bir ‘sanayi bölgesi’ bulunmuştu:

Antik Mısır Dönemine Ait Tabutlar

Çalışmaların birkaç yıldır devam ettiği bölgede, antik dönemlerden kalma bir sanayi bölgesinin keşfedildiği geçtiğimiz hafta açıklanmıştı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, keşfedilen bu bölgede ambarlarlara birlikte çok sayıda çanak çömlek, ölülerin eşyalarının temizlenmesi için bir yer ve 18. hanedan dönemine ait küplerin yer aldığı açıklanmıştı.

Geneli Antik Mısır’ın geç dönemine ait olan kalıntıların yer aldığı Luxor bölgesinde, Yeni Krallığın ilk dönemlerine (M.Ö1550-M.Ö1292) ait olan ünlü firavunlar Ahmose, Hatshepsut, Thutmose III, Amenhotep III, Akhenaton ve Tutankhamun'un mezarları da bulunuyor.

Bakanlık, tabutların oldukça iyi korunduğunu belirtmek için “Antik Mısırlılar nasıl bıraktıysa öyle görünüyorlar” ifadelerini kullandı. Bu da yapılan buluşun önemini bir kez daha ortaya koydu. Bu noktada mumyalar üzerindeki araştırmaların tamamlanmasından sonra bölgeye yoğun bir turist ziyareti de bekleniyor.

Antik Tabutlar

Yapılan bu keşfi son yılların 'en büyük ve en önemli keşiflerinden biri' olarak nitelendiren Mısır Antik Eserler Bakanlığı, cumartesi günü yapılacak bir konferansla bulunan mezarlara ait daha fazla detayın açıklanacağını söyledi.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/world-middle-east-50068575
31
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
31
3
2
1
0