Dünya'yı Küresel Isınmadan Kurtarmak İçin "Nasıl Yani?" Dedirten Fikir: Uzayı Baloncuklarla Kaplamak

14
2
2
0
0
Bilim insanları, gezegenimizi küresel ısınmadan kurtarmak için ilginç bir fikir geliştirdiler. MIT bünyesindeki uzmanlara göre uzaya devasa ve özel bir baloncuk gönderirsek, küresel ısınmadan kurtuluruz. Peki bu nasıl mümkün olacak?

Küresel ısınma, son yıllarda hayatımızın bir gerçeği haline geldi. Bunu doğrulamak için bilimsel verilere gerek yok. Yaşanan kuraklıklar, mevsimlerin karışmış olması ve diğer her türlü gariplik, küresel ısınmanın açık bir göstergesi. Hal böyle olunca da bilim insanlar, küresel ısınmanın önüne geçmek için çözüm araşıyışındalar. Şimdiyse bu konuyla ilgili önemli bir fikir ortaya atıldı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, dikkat çeken bir projeyi gündeme getirdi. Uzmanlar, uzaya balon kabarcıkları göndermeyi planlıyorlar. Evet yanlış duymadınız. Dünya'nın küresel ısınmadan kurtulmasına etkili bir çözüm, uzaydaki baloncuklar olabilir. Peki bu nasıl olacak? Bilim insanların nasıl bir çözüm üzerinde çalışıyorlar?

Güneş ışığının Dünya'ya gelmesinin engellenmesi gerekiyor

İklim değişikliğine çözüm

MIT'deki bilim insanları, uzaya gönderilecek hava kabarcıkları ile Güneş ışığının gezegenimize gelmesini engelleyebileceklerini düşünüyorlar. Araştırmacılara göre eğer gelen ışığın yalnızca yüzde 1,5'ini engelleyebilirsek, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin tüm etkisinden kurtulabiliriz. İşte bunun için de Dünya'yı uzayda koruyacak bir zar planlanıyor. Bu zar, Güneş'ten gelen ışı ya emecek ya da geri yansıtacak. Böylece Dünya'ya gelen Güneş ışığı miktarı azalmış olacak.

Ancak zar ile ilgili hala pek çok bilinmez var. Öyle ki dev bir zarın nasıl yapılacağı ve uzaya nasıl gönderileceği henüz bilinmiyor. Ayrıca Dünya'yı Güneş'ten koruyacak yapının uzayda nasıl sabit tutulacağı da bilinmiyor. İşin bir de yer çekimi boyutu var. Böyle büyük bir yapının diğer gezegenlerler ile çekimi nasıl değiştireceği de belli değil. Peki neden uzay diye tutturuldu? Dünyayı koruyacak bir baloncuk atmosfere yerleştirilemez mi?

Bilim insanları, iklimin oluşmasının çok fazla değişkene bağlı olduğunu düşünüyorlar. İşte atmosfer, tam da bu yüzden kullanılmamalı. Eğer dev bir baloncuk atmosfere yerleştirilirse, iklim tamamen değişebilir ve bu da hiç beklenmeyen sonuçlara yol açabilir. 

Kaynak : https://www.sciencealert.com/scientists-say-space-bubbles-could-shield-earth-from-the-sun-but-would-it-work
14
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
2
2
0
0