Arabalarda Motor Arıza Lambasının Yanmasına Sebep Olabilecek 6 Durum

9
5
2
1
0
Seyahat halindeyken hiç beklemediğiniz bir anda arabalarda motor arıza lambası neden yanar, sebepleri nelerdir diye merak ediyorsanız sizler için tüm detaylarıyla anlattık. Motor arıza lambası, kimi zaman oldukça basit hatalar yüzünden yanıyor olsa bile, bazı zamanlarda arabanız için oldukça büyük tehlikelere yol açacak sorunlardan kaynaklı da yanıyor olabilir.

Otomobillerimiz her ne kadar günlük yaşantımızda istediğimiz yere daha hızlı gitmemizi sağlayan, kimi zaman ise bir hobi olarak sürekli vakit geçirebileceğimiz bir araç olsa bile bazı zamanlarda başımıza büyük sorunlar açabiliyor. Otomobiliniz ile seyahat halindeyken, gösterge ekranında hiç beklemediğiniz bir arıza lambası ile karşılaşabilirsiniz. Bu lamba kimi zaman daha büyük tehlikelere yol açsa bile, kimi zaman ise daha basit sorunlardan bile yanabilme ihtimaline sahip. Eğer daha önce başınıza gelmediyse, arabalarda motor arıza lambası neden yanar diye merak ediyor olabilirsiniz.

Motor arıza lambası, yukarıda da söylediğimiz gibi onlarca nedenden kaynaklı yanabilir. Bu motorunuzda bir sorun olduğu anlamına gelebilir, şanzımanınızda bir sorun olduğu anlamına gelebilir veya belki de önemsiz bir sensör yerinden çıkmış olabilir. Ama her ne olursa olsun, motor arızası lambası ile karşı karşıya kaldığınızda, mutlaka gerekli önlemleri almanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü güvenerek kullandığınız otomobiliniz, en ufak bir sorundan bile artık geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan arabalarda motor arıza lambası neden yanar, sebepleri nelerdir? Sizler için cevaplayalım.

Arabalarda motor arıza lambası neden yanar? 

İlk olarak, motor arızası lambasının renkleri ve anlamlarına bakalım:

  • Sarı motor arızası lambası
  • Kırmızı motor arızası lambası
  • Sürekli yanıp sönen motor arızası lambası

Sarı motor arızası lambası:

sarı motor arızası lambası

Sarı motor arızası lambası, motor arızasının daha basit bir sorundan kaynaklandığı anlamına gelmektedir. Yani, sarı motor arızası ile karşılaşıyorsanız, otomobilinizde servise gidebilecek kadar bir sorun bulunduğunu belirtir. Bu tarz motor arızaları, daha çok sensör ve filtre gibi basit nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Bununla birlikte, eğer gaz kelebeğinize kirli bir madde geldiyse de yine otomobiliniz bu nedenden bile sarı renkte motor arıza lambası yakabilir. Bu tarz durumlarda, otomobilinizi en yakın bir servise götürüp, hata kodu ile otomobilde ne gibi sorunların meydana geldiğini öğrenebilirsiniz.

Kırmızı motor arızası lambası:

kırmızı motor arızası lambası

Eğer otomobiliniz ile seyir halindeyken kırmızı motor arızası lambası yanar ise, otomobilinizi güvenli ve hızlı bir şekilde sağa çekin ve istop edin. Kırmızı motor arızası, renginden de anlaşılacağı üzerine otomobilinizde kritik bir sorunun meydana geldiği anlamına gelmektedir. Zaten otomobiliniz kırmızı motor arıza lambası yakacak duruma geldiyse, bunu lamba ile birlikte motorunuzdan veya şanzımanınızdan gelen garip sesler ile de anlayabilirsiniz. Bu tarz durumlarda otomobilinizi asla hareket ettirmeden, bir yol yardım servisini aramanız gerekmektedir.

Sürekli yanıp sönen motor arızası lambası

motor arızası lambası

Motor arıza lambası yanıp sönüyor ise, motorda meydana gelebilecek daha küçük çaplı sorunların olduğuna işaret etmektedir. Elbette, bu sorunlar devamında daha büyük sorunlara da yol açabilir ve otomobilinizdeki ışığın kırmızıya dönmesine de neden olabilir. Eğer otomobilinizde yanıp sönen motor arıza lambası ile karşılaşıyorsanız, en kısa sürede bir otomobil servisine giderek profesyonel destek almalısınız.

Peki arabalarda motor arıza lambası neden yanar?

Motorda meydana gelen problemler

motor arıza tespiti

Eğer motor arızası ışığı yanıyorsa, motorda bazı olumsuzluklar meydana gelmiş olabilir. Bu arıza anlık DPF ve EGR temizliği gerektiğini de söylüyor olabilir, turbonuzda bir problem olabilir, ısıtma bujilerinizde bir problem olabilir. Bu tarz motorda meydana gelebilecek problemlerde, otomobilinizin göstergesinde motor arızası lambası ile karşılaşabilirsiniz. En kısa sürede bir servise giderek, sorunun neyden kaynaklandığını öğrenebilirsiniz.

Şanzımanda meydana gelebilecek problemler

şanzıman

Motordan gelen güç aktarımı ile çalışan şanzıman sistemi, oldukça hassas bir donanım. Eğer otomobilinizde motor arıza lambası yanıyor ise, şanzımanınızdan da kaynaklı problemler yaşıyor olabilirsiniz. Örneğin, şanzıman dişlilerinizde bir problem olabilir. Eğer şanzıman kaynaklı bir problem ise, bir an önce çözülmesi gerektiğini söylemekte fayda var. Çünkü, şanzıman onarımı ve değişimi oldukça pahalı olan otomobil donanımlarından bir tanesi.

Emisyon parçalarında meydana gelen problemler

egzoz emisyon kontrolü

Otomobilinizde emisyon için farklı parçalar bulunuyor. Bunlara örnek vermemiz gerekirse egzoz gazı devridaim sistemi, katalitik konvertör başta olmak üzere birkaç parça söyleyebiliriz. Otomobilizin emisyon tarafında eğer bir problem meydana geldiyse, yine motor arızası lambası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Egzoz emisyonunda meydana gelebilecek problemler, otomobiliniz için bir problem olmakla birlikte düzenli olarak gerçekleştirilen muayenelerde de egzoz emisyonları özenle kontrol ediliyor.

Sensörlerde ve modüllerde meydana gelen problemler

oksijen sensörü

Otomobillerimiz onlarca sensör ile donatılmış. Bunlara oksijen sensörleri, MAP sensörleri de dahil olmak üzere en ufak bir sorunda motor arızası lambası yakabilecek oldukça fazla sensör bulunuyor. Eğer sarı motor arızası ışığı ile karşı karşıyaysanız, otomobilinizde bulunan sensörlerde problem yaşıyor olabilirsiniz. Ama elbette, “sadece bir sensördür” diyip, pas geçmenizi asla tavsiye etmeyiz. Bu sensörler her ne kadar dışarıdan basit gibi görünse de, otomobilinizin kimi zaman çalışmasını bile engelleyebiliyor.

Hava yakıt karışımında meydana gelen problemler

hava yakıt karışımı kontrolü

Otomobilinize aldığınız yakıttan başlayarak, farklı problemler ile karşınıza çıkabilecek bir arıza lambası nedeni ise hava yakıt karışımında meydana gelen sorunlar. Eğer otomobiliniz tek seferde çalışmıyorsa veya çalışmakta zorlanıyorsa, hava yakıt sisteminde bir problem ile karşı karşıya kalıyor olabilirsiniz. Bununla birlikte, otomobiliniz ile seyir halindeyken gaz tepkimelerinde ve hızlanlamarında bir azalma fark ettiyseniz, yine hava yakıt karışımından kaynaklı bir problem ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz.

Ateşleme sisteminde meydana gelen problemler

arıza yapmış otomobil

Ateşleme sisteminde meydana gelebilecek problemler, otomobilinizde oldukça kritik bir sorun haline gelebilir. Mesela, ateşleme sisteminde normalden fazla sıcaklığın meydana gelmesi, direncin yükselmesi ve bir takım elektrik dalgalanmaları motor arıza lambası ile karşılaşmanıza neden olabilir. Ateşleme sistemi, otomobilinizin motor bölümünde oldukça önemli bir yere sahip. Bu nedenle en kısa sürede otomobilinizi bir servise götürmezseniz, art arda farklı problemler meydana gelebilir.

Sizler için meydana gelebilecek problemler sonucunda arabalarda motor arıza lambası neden yanar, sebepleri nelerdir? Sorularını yanıtladık. Eğer otomobilinizde motor arızası lambası ile karşı karşıyaysanız, en kısa sürede çözüme kavuşturmanız gerekmektedir. Otomobilinizi onarıma götüreceğiniz servisi de iyi seçmeniz gerekiyor. Aksi takdirde, silecek suyu bitmiş otomobilinizin motorunu “bunun parçası yok kardeşim” bahanesiyle yerde bulabilirsiniz. Sizler daha önce motor arızası lambası sorunu ile karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız nedenlerini bizlerle paylaşmayı unutmayın.

9
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
9
5
2
1
0