NASA’nın Türkiye’deki Salda Gölü İçin Methiyeler Düzdüğü Paylaşımı

148
43
15
12
5
NASA'nın resmi Twitter hesaplarından bir tanesinde, son dönemlerde popüler hale gelen Salda Gölü'ne değinildi. Mars'ta bulunan Jezero Krateri ile Salda Gölü arasında coğrafi ve kimyasal yapı açısından benzerlikler olduğu ifade edildi.

Uzay Bilimleri üzerinde çalışmalarını sürdüren uzmanlar, bir süredir diğer gezegenlere gitmenin hayali ile yanıp tutuşuyorlar. Ancak bu hayal, son dönemlerde giderek daha gerçekçi bir hal alıyor. Çünkü ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) ve SpaceX gibi şirketler, Kızıl Gezegen olarak da bildiğimiz Mars ile ilgili çalışmalar (gibi) yapıyorlar. Şimdiyse NASA, ülkemizi de yakından ilgilendiren dikkat çekici bir açıklama yaptı.

NASA, uzunca bir süredir Mars üzerinde araştırmalar yapıyor. Hatta Kızıl Gezegen'de bulunan bir uzay aracı da var ve bir süredir, bu araçla birlikte Mars yüzeyinde araştırmalar yapılıyor. Ancak Mars'la ilgili çalışmalar bununla sınırlı değil. NASA, Mars'tan elde ettiği uydu görüntüleriyle bu gezegenle ilgili daha çok bilgi sahibi olmaya çalışıyor. İşte elde edilen görüntülerle ilgili bir açıklama yapan NASA, Türkiye ile Mars arasındaki bir benzerliğe vurgu yaptı.

Mars

NASA'nın Twitter'daki hesaplarından bir tanesi olan "NASA Earth", Mars'ta bulunan Jezero Krateri'nin görüntüsünü paylaştı. Bu görüntünün hemen yanında da ülkemizdeki doğal güzelliklerden bir tanesi olan Salda Gölü'nün uydu fotoğrafını paylaşan yetkililer, iki lokasyon arasında mineral ve coğrafi anlamda benzerlikler olduğunu ifade etti. 

NASA yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, Salda Gölü ile Jezero Krateri'nin farklı gezegenlerde olmasına rağmen çok sayıda ortak noktasının olduğuna değinildi. Bilim insanlarının Salda Gölü'nde araştırma yaptıklarını açıklayan NASA, bu gölün anlaşılmasıyla birlikte 2020 Mars Görevi için rehber oluşturulacağını ifade ediyor.

NASA'nın Salda Gölü ile Jezero Krateri'ni karşılaştırdığı paylaşımı

NASA

NASA, konuyla ilgili hazırladığı bir blog gönderisinde ise bilim insanlarının görüşlerine yer verdi. Mars'a dün gönderilen Perseverance roketinin geliştirici isimlerinden bir tanesi olan Briony Horgan, Salda Gölü'nü ziyaret ettiklerini ve bu ziyaret sırasında Jezero Krateri'nin kıyısında duruyormuş gibi hissettiğini açıkladı.

Başka bir bilim insanı olan Brad Garczynski ise karbonat maddesinin bir bölgede yaşamış olan nesneleri çok iyi bir şekilde muhafaza ettiğini ifade ediyor. Karbonatın içerisinde mikrop ve mikroorganizma gibi bulgulara ulaşabildiklerini belirten Garczynski, Mars'taki yaşamın bulgularını aramadan önce Dünya üzerindeki karbonatın nasıl oluştuğunu ve nesneleri nasıl koruduğunun öğrenilmesi gerektiğini söylüyor.

NASA uzmanlarına göre Salda Gölü, Dünya üzerinde karbonat ve benzeri formasyonlar içeren tek göl. Bu da Salda Gölü'nü zaten özel yapan bir husus. Ayrıca Salda Gölü kıyısındaki beyazlığa neden olan karbonat ile Jezero Krateri'ndeki karbonat minerali birbirine benziyor. İşte bu da NASA'nın, Salda Gölü'ne daha fazla önem vermesine neden oluyor. 

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-nasa-duyurdu-marsa-gidemeyiz-ama-ona-en-yakin-yer-turkiyede-5963560/
148
43
15
12
5
Emoji İle Tepki Ver
148
43
15
12
5