Osurmamak İçin Kendinizi Tutarsanız Vücudunuza Ne Olur?

42
9
5
3
1
Özellikle uygun olmayan kalabalık ortamlarda osurmamaya çalışırız. Çünkü bu ayıptır. Peki osuruğu tutmaya çalışmanın vücudunuza ne gibi etkileri olacağını hiç düşündünüz mü? Bugün sizlere osuruğu tutmanın etkilerinden bahsedeceğiz.

Osurmak, yellenmek, gaz çıkarmak… Adına ne diyorsanız deyin yapılan bu eylem toplum içerisinde çok kabul görmemekle birlikte sağlığımız için osurmanın bir hayli önemi var. Osurmaya ve geğirmeye neden olan gaz, aslında bir şeyler yiyip içerken ağzımızdan içeriye giren havanın birikmesi sonucu oluşuyor. 

Peki uygun olmayan bir ortamda osuruğunuz gelip de siz bu osuruğu tutmaya çalışırsanız vücudunuza ne oluyor hiç düşündünüz mü? Hadi gelin osuruğu tutmanın vücuda ne gibi etkilerinin olduğuna bakalım.

Osuruk neden olur?

Osurmak

Osuruğa neden olan gaz, yediğimiz veya içtiğimiz şeyler sonucunda sindirim sistemimize giren hava sonucu oluşuyor. Sigara içmek, pipet kullanmak veya sindirimi zor yiyecekler yemek de osuruğun oluşmasının başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Bunlar dışında stresli, kabız ya da sindirim sistemini etkileyen başka bir tıbbi durum varsa da osuruğunuz birikebilir. 

Mide asidinin ince bağırsakta bikarbonat ile karışması sonucu oluşan karbondioksit de osuruğa neden olur. Bununla birlikte kalın bağırsaktaki bakterilerin ürettiği gazlar da hava yoluyla gelen gazlar dışında osurmaya neden olan gazlar arasında yer alıyor.

Aslında osurmak vücudunuzdaki gazı çıkarmanın sağlıklı bir yolu.

osuruk

Her ne kadar kötü kokması ve toplum içerisinde bunun hoş karşılanmaması insanlarda osuruğun kötü bir şey olduğu algısını yaratıyor olsa da aslında osurmak genel olarak sağlıklı kabul edilen bir eylem. Hatta normal sağlıklı bir insan günde 5 ila 23 kez bu eylemi gerçekleştirebilir.

Osuruğu tutmak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Osuruğu tutmak

Osuruğun aslında vücut için gerekli bir şey olduğunu söyledik. Peki bu gazı tutmaya çalışırsak ne olur? Öncelikle osuruğu tutmanın kısa ve uzun vadeli sorunları bulunuyor. Kısa vadede ağrı, şişkinlik, hazımsızlık gibi belirtiler gösteren osuruk tutma eylemi, uzun vadede ise daha ciddi sorunlara neden olabiliyor.

Özellikle uzun süreler boyunca osuruk tutma durumunda "divertikülit" olarak bilinen, bağırsak duvarı boyunca şişmiş iltihaplı keseler oluşabilir. Bu durum ise ishale, ateşe ve rektum üzerinde kanamaya neden olabilir.

Osuruğu uzun süre tutmak gazın tekrar dolaşıma girip nefes yoluyla atılmasına neden olabilir.

Osuruğu tutmak

Eğer yeterince uzun süre osuruğunuzu tutarsanız, bu gaz tekrardan kan dolaşımınız tarafından emilip ciğerlerinize geçerek "geğirme" yoluyla geri atılabilir. Elbette bu senaryo, diğer rahatsızlıklar arasında en iyisi olsa da düşündüğümüzde çok da istenilecek bir şey değil.

Peki ne yapalım şimdi? Her yerde osuralım mı?

osuruğu tutmak

Elbette her yerde osurmak zorunda değilsiniz. İnsan vücudu belirli bir noktaya kadar gazını tutabilir. Ancak uzun saatler boyunca bu gazı tutmaya çalışmak yerine lavabo gibi uygun ortamlara giderek bu gazdan kurtulmak hem sizin rahatlığınız hem de sağlığınız için daha uygun olacaktır.

42
9
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
42
9
5
3
1