Windows 11 Yüklemek İçin 'Özel' Sistemlerde TPM Zorunlu Olmayacak

35
7
4
2
2
Microsoft'un sistem gereksinimleri için yayınlamış olduğu PDF dosyasına göre Windows 11, Microsoft'tan onay alındığı takdirde özel amaçlarla üretilen sistemler için TPM zorunluluğu aramayacak. Söz konusu 'ayrıcalığın' Çin, Rusya gibi özel şifreleme sistemleri kullanan ülkelerdeki sistemler için sunulacağı ifade ediliyor.

Dünyanın en büyük yazılım şirketi olan Microsoft, uzun süren bekleyişin ardından Windows 11 işletim sistemini duyurdu. Microsoft'un Windows 11 lansmanından sonra tüketicilerin en fazla merak ettikleri konulardan biri de Windows 11 sistem gereksinimleri oldu. Sistem gereksinimleri arasında Güvenilir Platform Modülü (TPM) modülü bulunması ise hem kullanıcıların tepkisini çekti hem de TPM fiyatlarını yalnızca 12 saatte 4 kat artırdı.

Bununla birlikte; Microsoft'un Windows 11 sistem gereksinimleri için yayınlamış olduğu PDF dosyasındaki detayları incelediğimizde Microsoft'un özel amaçlı üretici sistemleri, özel sipariş sistemler ve özelleştirilmiş bir imajla gelen tüketici sistemleri için -Microsoft'tan onay alındıktan sonra- TPM modülünü zorunlu kılmayacağını görüyoruz.

windows 11 tpm zorunluluğu

Bu 'TPM gerektirmeyen Windows 11 sürümleri' için ayrı bir ISO dosyası bulunması son derece olası. Bununla birlikte halka açık olarak yayınlanmayacak bu ISO dosyalarının fazla geçmeden çevrimiçi ortama sızdırılacağını tahmin etmek de zor değil. Söz konusu özel yapıların daha çok Çin ve Rusya gibi Batılı ülkelerde standart olan şifreleme teknolojilerini kullanmayan ülkelerde kullanılmak üzere sunulacağı tahmin ediliyor.

Microsoft, TPM gerekliliği için bir 'arka kapı' bırakmış olsa da desteklenen işlemciler konusunda kafa karıştıran bir tutum içinde desek yeridir. Microsoft'un açıklamalarına göre Windows 11, ikinci nesil AMD Ryzen ve sekizinci nesil Intel modüllerinden önceki donanımlar tarafından desteklenmeyecek. Bu nedenle Skylake-X gibi TPM desteğine sahip olan bazı CPU'lar, Windows 11 destekli işlemciler listesinde yer almıyor.

Kaynak : https://www.tomshardware.com/news/windows-11-to-ship-without-tpm-requirement-for-special-purpose-systems
35
7
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
35
7
4
2
2