Marvel da Neymiş: Bütün Pixar Evreninin Birbirine Bağlı Olduğunu Kanıtlayan Efsane Teori

604
58
24
11
7
Bir Twitter kullanıcısı, bütün filmlerin aslında birbirine bağlı olduğunu ve tek bir film oluşturduğunu anlatan Pixar Teorisini özetledi.

Birçok kişi Marvel Sinematik Evreninin özgün olduğunu ve tüm filmlerin birbiriyle bağlı olduğunu bilir. Aynı şey DC evreni için de geçerli. Ancak bunu Pixar filmleri için söylemek biraz zor çünkü bir karakter birden fazla filmde karşımıza çıkmıyor ve filmlerdeki hikâyeler için belirli bir zaman periyodu yok.

Jon Negroni isimli bir yazar, bunun aslında böyle olmadığını savunduğu Pixar Teorisi’ni ortaya attı. Ona göre var olan bütün filmler birbiriyle bağlantılı ve aslında hepsi büyük tek bir film oluşturuyor. Rafael Poulain isimli bir Twitter kullanıcısı da hayranları dertten kurtararak bütün bu teoriyi özetlemiş. (Yine de Pixar Teroisi’nin tamamını okumak isterseniz buradanulaşabilirsiniz.)

Aşağıda Türkçeleştirdiğimiz hikayede, Pixar evreni ila alakalı sıkça spoiler yer almaktadır. Yazıyı okurken bunu göz önünde bulundurmanızı öneriyoruz.

pixar filmleri

“Buraya bakın, çünkü bugün sizlere Pixar Teorisi’nin özetini geçeceğim.”

pixar filmleri

"Bir süre önce sizlere bu teorinin yaratıcısı olan eleştirmen Jon Negroni'den bahsetmiştim. Kendisi farklı zaman dilimlerinde geçen bütün Pixar filmlerinin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve aslında tek bir hikâye oluşturduğunu söylüyor.

pixar filmleri

"Negroni'nin teorisine göre bütün filmler aynı evrende geçiyor ve her bir karakterin eylemi, bir başka filmde etkisini gösteriyor. Ama eğer hâlâ filmlerin bağlantılı olduklarını düşünmüyorsanız, teoriyi biraz daha detaylı anlatalım. Bu sizi şaşırtabilir."

pixar filmleri

"Eğer bütün filmler aynı evrende geçiyorsa, bu demek oluyor ki farklı zaman dilimlerinde yer alıyorlar. Yani bu durumda her şeyin başlangıcı, tarih öncesi zamanda geçen 'The Good Dinosaur' filmi oluyor."

pixar filmleri

"Filmde hayvan zekâsının ilk izlerini, yani dinozorları görüyoruz. Bu önemli bir nokta çünkü gelecekte insanlar, hayvanlar ve makineler arasında bir savaş gerçekleşecek. Bu savaşı aslında filmlerde birçok kez gördük ama hiç farkına varamadık."

pixar filmleri

"Şimdi birkaç milyon yıl ileri gidelim, 10. yüzyıl İskoçya'sına. Kronolojik sıralamamızdaki bir sonraki film 'Brave'. Filmde ana karakterimiz Merida, problemlerini çözmek için sihir kullanıyor ve annesini yanlışlıkla bir ayıya dönüştürüyor."

pixar filmleri

"Brave filminde hayvanları ve objelerin insan gibi davranmaya başladıklarını görüyoruz. Merida'ya sihri veren kişinin de bir cadı olduğunu öğreniyoruz. Cadının dükkanının içerisinde birçok ilgi çekici eşya olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca kendisi, sihirli kapılar aracılığıyla sürekli kaybolup geri geliyor, ancak buna daha sonra geleceğiz."

pixar filmleri

"Teoriye göre Brave, tüm Pixar evreninin menşei kabul ediliyor çünkü içinde 2 önemli şey barındırıyor: 1. Hayvanların insanlar gibi davranmaya başlaması, ..."

pixar filmleri

"... 2. eşyaların/makinelerin insanlar gibi davranmaya başlaması.Bu iki şeyi unutmayın çünkü büyük önem taşıyorlar. Şimdi ise zamanda daha da ileriye, 1950 yılına gidelim."

pixar filmleri

"The Incredibles filminde, insanların süper güçler sayesinde üstün ırka evrilmiş olduğunu görüyoruz. İnsan ırkı ile karşı karşıya gelebilecek kimse yok gibi görünüyor ancak işler böyle değil."

pixar filmleri

"Filmdeki kötü karakterimiz Buddy, süper güçlere sahip insanların topladığı ilgiyi kıskanıyor ve onları yok edecek makineler yaratmaya başlıyor. Her denemesinde daha iyi bir robot geliştiriyor ancak bir noktadan sonra geliştirdiği robotlardan biri kendi bilincine kavuşup onu yok etmeye çalışıyor."

pixar filmleri

"The Incredibles 2'deki kötü karakterimiz Evelyn Deavor, insanların teknoloji ile kafayı bozduğunu ve bu sayede kolayca kontrol edilebildiklerini anlatıyor. Yani özetlersek, The Incredibles 1 ve 2'de tehlikeli bir yapay zekâ ile karşı karşıya kalıyoruz."

pixar filmleri

"İnsanlara karşı isyan çıkaran makinelerin arkasındaki şeyin yapay zekâ olduğunu bu sayede anlamış oluyoruz. Bunu 1994 ve 1996'da geçen Toy Story ve Toy Story 2 filmlerinde görebiliyoruz. Peki bu yapay zekânın arkasında kim var?"

pixar filmleri

"Yapay zekânın arkasındaki oluşum, gelecek ssavaşta önemli rol oynayacak olan Buy'n Large şirketi. Hatta Toy Story filminde Buzz Lightyear karakterinin pillerinde bu markayı görebilirsiniz."

pixar filmleri

"Toy Story'nin hikayesi, insanların ve makinelerin arasındaki ilişkinin nasıl kötüye gitmeye başladığını anlattığı için önemli bir yere sahip. Size bu savaşın hayvanları da içerdiğini söylediğimi hatırlıyor musunuz? Finding Nemo ve Finding Dory'de bu savaşın başlangıcını izliyoruz."

pixar filmleri

"O iki filmde hayvanların ne kadar zeki olduklarını, ancak insanların bundan bihaber olduğunu görüyoruz. Bu durum 2007 yılında, Paris'de değişecek ve herkes bir farenin aşçılık yeteneklerine şahit olacak."

pixar filmleri

"Hayvanlar alemi bu önemli adımı attığı sırada, insanlık ise çeşitli keşifler gerçekleştiriyordu. Bunlardan bir tanesini Inside Out filminde görebilirsiniz. Riley Filmde ana karakterimiz, Riley Andersen isimli küçük bir kız."

pixar filmleri

"Bu filmde insanların, onlara enerji veren belirli duygular tarafından yönetildiğini görüyoruz. Çocukken mutluluk duygusu çok güçlü, tabii korku da öyle. Yetişkinlik döneminde ise bu duygular daha dengeli. Filmde ayrıca Riley'nin onu unutması sebebiyle ortadan kaybolan Bing Bong'u da görüyoruz."

pixar filmleri

"Aynı şey Coco filminde de gerçekleşiyor, ölen birini kimse hatırlamadığı zaman o kişi tamamen yok oluyor. Şimdi ise Ratatouille'e geri dönelim, insanların hayvanların zekasını keşfettiği yere. Hayvanlar o kadar zekiler ki, insanlardan daha iyi bir toplum yapısı kurabiliyorlar."

pixar filmleri

"Filmin sonunda farelerin bir araya gelerek Şef Skinner'ı yakaladığını ve restoranı yönetmeye başladıklarını görüyoruz. Ancak Skinner'ın hayvanların zekâsı hakkındaki gerçeğe vakıf olduğunu unutmayalım. Kendisi bu bilgi ile ne yaptı? Muhtemelen evrendeki başka bir kötü karakter ile paylaştı."

pixar filmleri

"Up filmindeki Charles F. Muntz karakterinden bahsediyorum. Kendisi hayvanların zekâsından haberdar olan ve onları anlayabilmek için tasma şeklinde bir cihaz geliştiren bir kötü adam. Filmde yıllar geçiyor ve Mr.Fredricksen'in evini büyük bir şirket satın almak istiyor. Peki bu şirket kim dersiniz?"

pixar filmleri

"Buy'n Large! O dönemin en büyük şirketlerinden biri. Up filminin sonunda da bu hayvanların tasmaları istedikleri gibi kullanabilecekleri şekilde serbest bırakıldıklarını görüyoruz."

pixar filmleri

"Toy Story 3 ve Up filmlerinin aynı zaman diliminde geçtiğini, Andy'nin odasındaki Carl ve Ellie'nin imzaladığı kartpostaldan biliyoruz. Şimdi de insanların makinelere karşı olan savaşı kaybettiği zaman gidelim."

pixar filmleri

"Toy Story filmlerinde oyuncakların artık bizden sıkıldıklarını görüyoruz. İlk filmde Sid, isyan çıkarılana dek sahibi adına diğer oyuncaklara zulüm ediyor. İkincisinde ise Jessie onu terk eden sahibine karşı kin besliyor. Ve üçünsünde ise Lotso aynı sebeplerden dolayı insanlardan nefret ediyor."

pixar filmleri

"Oyuncakların yapay zekâlarının arkasındaki Buy'n Large şirketini ve hayvanların da makinelerle birlikte artık insanlardan sıkıldığını hatırlayalım. Bu şekilde bir savaş başlıyor ve artık süper kahramanlar, The Incredibles filminde ortadan kayboldukları için insanlar avantajsız konuma düşüyor."

pixar filmleri

"İnsanlığın geri kalanı, WALL-E filminde görülen Axion isimli gemiyle kaçıyor, ancak oraya daha sonra geleceğiz. Şimdilik makinalar Dünya'yı kontrol ediyor ve gittikçe daha zeki bir hale geliyorlar. Yıl 2110 ve Cars filmine geliyoruz."

pixar filmleri

"Cars 2 filminde arabaların dünyayı gezdiğini fark ettiniz mi? İtalya'ya, Londra'ya, Tokyo'ya ve Paris'e gidiyorlar. Çünkü insanların terk etmek zorunda kaldıkları dünyada bir habitat kurmaya başlıyorlar, makinelerin yönettiği bir dünya..."

pixar filmleri

"Ayrıca Cars 2'de makinelerin gezegenin kontrolünü kaybettiğini görüyoruz. Bir enerji krizi yaşanıyor ve bu sebeple makinelerin 'soyu tükeniyor'."

pixar filmleri

"Makineler ve insanlar Dünya'yı çok fazla kirletti ve sonunda yaşanılamaz bir hâle getirdi. Dünya'da hâlâ Güneş enerjisi kullanarak çalışmaya devam eden sıradan makineler bulunuyordu ancak yüzyıllar geçtiğinde hepsi doğal olarak çalışmayı durdurmuştu, WALL-E hariç."

pixar filmleri

"WALL-E, meraklı ve arkadaş canlısı bir robot. Eski filmler aracılığıyla WALL-E, bir zamanlar insanlar, robotlar ve hayvanların bir arada barış içerisinde yaşadığını fark ediyor."

pixar filmleri

"Dünya'da hayatta kalmayı başaran tek canlılar böcekler oluyor. Filmin sonunda WALL-E ve EVA'nın insanların Dünya'ya geri dönmelerini sağladıklarını ve bir fidan ektiklerini görüyoruz. Emeği geçenler kısmında ise 2805 yılını, bu fidanın ağaca dönüşmüş halini görüyoruz."

pixar filmleri

"Bu ağaç, çok fazla bulunmaması sebebiyle insan görmediğimiz Antz filmindeki ağacın neredeyse aynısı."

pixar filmleri

"Belki de Dünya'nın çok kirlenmiş olması, insanların mutasyona uğramalarına sebep olmuştu. Yüzyıllar geçtiği için Dünya nüfusunu oluşturan canlılar (makineler, hayvanlar ve insanlar) birbirlerine evrilmişti. Burada da karşımıza Monsters, Inc. çıkıyor."

pixar filmleri

"Bu filmde hayvan özelliklerine sahip olan acnak insan davranışları sergileyen oluşumlar görüyoruz, bir başka deyişle evrimin gelecek halkasını. Bu oluşumlar, önceki nesillerin hatalarından ders çıkardı ve Dünya'yı kirletmeyecek enerji kaynakları kullanmaya başladı. Kapılardan geçerken de bu enerjiyi elde ettiler."

pixar filmleri

" 'Ama bu kapılar insanların dünyasına bağlı değil mi?' diye sorabilirsiniz, bu yanlış. Kapılar oluşumları geçmişe, insanların hüküm sürdüğü döneme gönderiyor. Inside Out filminde duyguların enerji kaynağı olarak kullanıldığını hatırlıyor musunuz?"

pixar filmleri

"Bu şekilde canavarlar, korku duygusu sayesinde inanılmaz bir enerji elde ediyor. Ancak küçük bir kız çocuğunun yanlışlıkla geleceğe gitmesi ve mutluluk duygusunun onlara daha fazla enerji verdiğini keşfetmesiyle her şey değişiyor."

pixar filmleri

"Nihayetinde Sulley ile sıkı arkadaşlık bağı kuran küçük kız Boo, kendi zaman dilimine dönüyor ve son sahnede 'kediciğiyle' bir araya geliyor. Ancak Sulley, onu tekrar göremeyeceğini biliyor çünkü öbür türlü geleceği değiştirmesi gerekecek. Yani bu sahne, aslında onların elveda sahnesi."

pixar filmleri

"Ancak Boo büyüyüğ arkadaşına ne olduğunu merak ediyor ve onu tekrar görme flrine saplantılı hale geliyor. Kapıların bu olayın anahtarı olduğunu fark ediyor ve zamanda yolculuk eden bir cadı oluveriyor. Brave'deki cadımız Boo."

pixar filmleri

"Brave'deki cadı bu yüzden sürekli kapıları kullanarak kaybolup geri geliyordu. Artı olarak dükkanında gelecekten eşyalar bulunuyor. Ancak teorinin doğruluğunu kanıtlayan en önemli şey..."

pixar filmleri

"Yaşlı cadının dükkanındaki bir tahta parçası üzerine Sulley'i kazımış olması."

pixar filmleri

"Boo, hayatını en sevdiği arkadaşını, kediciğini bulmaya adıyor ve onu bulma umuduyla sürekli zamanda yolculuk ediyor.

Bütün Pixar evreninin aslında anlatmak istediği tek bir şey var: Boo ve Sulley'nin dostluğu...

Son."

Kaynak : https://brightside.me/wonder-films/a-twitter-user-sums-up-the-pixar-theory-showing-that-all-their-movies-create-a-single-story-761660/
604
58
24
11
7
Emoji İle Tepki Ver
604
58
24
11
7