Avengers: Endgame'in Kilit Noktası Olan 'Möbius Şeridi' Nedir?

129
19
6
5
5
Sonsuzluk, insanlığın en kadim merak konularından birisi. Marvel Sinematik Evreni'nin son halkası Avengers: Endgame'de de bu konuda bilimsel bir dayanağa gönderme yapıldı. Filmdeki zaman döngüsü Möbius Şeridi ile açıklandı.

Tarih boyunca bilim, insanlığın merakı sonucunda elde bilgilerle birikimli bir şeklide ilerledi. Aslında bilimi belirli bir yazarı olmayan; kişilere, kurumlara ya da ülkelere aidiyeti bulunmayan bir kitap olarak tanımlayabiliriz. Peki tüm bu hikâyenin bir sonu var mı?  Çevremizdeki her şeyi tanımlamak için ne kadar doğru kelimeler ya da semboller kullanıyoruz.

Arkeolojik bulgular ve yapılan çalışmalar, iletişim açısından modern insana kıyasla gelişmemiş olan insan türlerinin tükendiğini kanıtlıyorlar. Bir şekilde, her şeyin sonunda bizi hayatta tutan şeyin kendisi iletişim. İlkel insanlar, mağara duvarlarına çizdikleriyle, jest ve mimikleriyle başlarına geleni yakınlarına anlattılar. Bugün aynı hikayeleri, mağara duvarları yerine ekranlarımızda izliyoruz.

Örneğin sinemada. 22 filmlik bir serüven olan Avengers: Endgame'de tüm evrenin düğümü de bilimsel bir merak konusuyla çözülmeye çalışıldı. Her ne kadar yüzeysel olarak ele alınsa da zamanda yolculuk, paralel evrenler ve özellikle sonsuzluk konusu, Möbius Şeridi adı verilen özel bir şekille açıklandı. Tony Stark kahramanları farklı zaman dilimlerine götürmek için bu şekli ele alarak çalışmalar yürüttü.

Modern insan olan bizler, soyut kavramlar üzerinde düşünebiliyor, duyguları kavramlaştırıp birbirimize aktarabiliyoruz. Seviyoruz, sinirleniyoruz, kırılıyoruz, hatta duygusal durumlara karşı biyolojik tepkiler bile veriyoruz. Peki ya merak duygusu, özellikle sonsuzluğa ilişkin olan merakımız? Bunu nasıl tanımlıyoruz. Kuşkusuz, dünyanın her yerinde aynı şeyleri ifade eden sonsuzluk sembolüyle.

Peki size sonsuzluğu durduğunuz yerde sadece bir kâğıt parçasıyla kanıtlayabileceğini söylesek? Möbius şeridi ile tanışın:

Şimdi nasıl uygulayacağınıza geçelim. Elinize şerit hakinde bir kâğıt alın:

Bir A4 kağıdının uzun kenarının birkaç santimetre içerisinden keserek şerit şeklinde bir parça elde edebilirsiniz. Bu kâğıdın iki ucunu birbirine yapıştırın. Sonuç olarak elinizde “O” şeklinde bir kâğıt olacak. Şimdi küçük bir hile ile asıl olaya geçiyoruz.

Bu kez iki ucunu birleştirmeden önce şeridi yarım tur (180 derece) çevirin. İki ucu da kâğıt 180 derece bükülmüşken birleştirin:

Matematiğin büyülü dünyasına hoş geldiniz. Bu elde ettiğiniz tuhaf şekle Möbius şeridi diyoruz: 

Normalde herhangi bir şeridin iki yüzü vardır. Ancak Möbius şeridinde tek yüz var: 

Okları durmadan takip etmeye çalışın:

Muhtemelen bir süre sonra pes ettiniz, çünkü okların bir sonu gelmedi. İlk olarak 1861 yılında Johann Benedict Listing adındaki bir matematikçi tarafından ortaya atılan bu şekil, Agust F. Möbius isimli diğer bir matematikçi tarafından teorileştirildi.  

Möbius şeridi üzerinde, nereden başlarsanız başlayın aynı noktaya geri dönersiniz. Bu hareketiniz, enerjiniz yettiği yere kadar devam eder. Olur da bir gün sonsuz enerjiyi bulur, döngüyü takip etmeye karar verirseniz hareketinizin bir sonu gelmeyecektir.  

Möbius şeridi üzerinde her şey sonsuz bir döngüye girer. Bu döngü size bir yerden tanıdık geliyor mu?

Mobius Şeridi üzerine daha önce yayımladığımız bu içeriği, Avengers: Endgame vasıtasıyla güncelleyerek yeniden sunmak istedik. Filmdeki zaman yolculuğuna ilişkin detayları öğrenmek için buradan inceleme içeriğimize de ulaşabilirsiniz.

129
19
6
5
5
Emoji İle Tepki Ver
129
19
6
5
5