SpaceX’in NASA Crew Dragon Kalkış Testinin Tarihi Belli Oldu

10
6
0
0
0
Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot taşıyacak olan SpaceX’in oldukça ciddi bir acil urum kaçış kapsülü testini başarıyla geçmesi gerekiyor. Testin tarihi ise belli oldu.

NASA’nın astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için Amerikan yapımı araçlarından biri ile yolculuk yapmayalı yaklaşık 9 yıl oldu. 2011 yılından bu yana NASA astronotlarını istasyona götürme görevini Rus yapımı Soyuz modülleri üstleniyor. 

NASA, bu süreci ticari uzay uçuşlarıyla bitirmeyi planlıyor. Bu amaca ulaşmak için mücadele eden firmalardan biri olan SpaceX, Crew Dragon kapsülünü test edecek. Yapılan açıklamada, aracın en erken 4 Ocak’ta acil durum testinin çözülmesini sağlayacak. 

spacex

SpaceX ve Boeing, NASA’nın ticari mürettebat programında yer alıyor. 

SpaceX, daha önce insansız bir aracı başarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndermeyi başarmıştı. Yine de firmanın insanlı görevlere başlamadan önce atlatması gereken testler var. Astronotları taşıyabilmenin ön gereksinimleri oldukça fazla.

NASA’dan gelen açıklamada, SpaceX’in “Bir şeyler yanlış gitmesi halinde SpaceX’in ve onu taşıyan Falcon 9 roketinin sorunsuz şekilde ayrılabileceğini” göstermesinin gerektiğini söylüyor. 

spacex

Testin tarihi oldukça yakın ancak 4 Ocak tarihi her an değiştirilebilir. Daha önce hem SpaceX’in hem de Boeing’in çalışmalarının ve testlerinin ertelendiğine şahit olmuştuk. Haliyle bu testin de beklenmedik şekilde ertelendiğini görebiliriz. 

NASA’nın gerçekleştireceği bazı görevler de bu gecikmelerden etkilenmişti. Bazı tamir ve uzay yürüyüşü görevleri, gereken testler zamanında tamamlanmadığı için araçlar yetişmediği için beklemek zorunda kaldı. Yani teknik olarak milyarlarca dolarlık ekipman şu anda uzayda başıboş şekilde dolanmaya devam ediyor. NASA, Soyuzlar ile dönüşünü sağlayacağı ekibin ardından istasyonda yalnızca 3 kişilik bir mürettebat bırakacak. 

SpaceX, 5 Aralık’ta bir kargo kapsülünü de Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndermişti. Kapsülün ardından insanlı çalışmalar için denemelere geçilmesi planlanıyor. 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/spacex-nasa-finally-set-critical-crew-dragon-launch-test-date/
10
6
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
10
6
0
0
0