Airfryer'lar Zamdan Kurtuldu: Robot Süpürgelere Zam Geliyor!

103
7
7
5
2
Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımladığı airfryer kararından vazgeçti. Buna göre airfryer fiyatları artmayacak. Ancak robot süpürgelere zam yolda.

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Ticaret Bakanlığı'nın airfryer ve robot süpürgeler ile ilgili yeni bir karar aldığından bahsetmiştik. Bu karara göre ithal edilen bir airfryer, gümrük fiyatı kaç para olursa olsun 100 dolarmış gibi vergilendirilecekti. Yani uygun fiyatlı airfryer modellerine zam gelecekti. Ancak Resmi Gazete'nin bugünkü sayısına göre bu karardan vazgeçildi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2023/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, airfryer modellerini kapsam dışı bıraktı. Yani bu ürünler, eskiden olduğu gibi vergilendirilmeye devam edecek. Böylelikle zam olasılığı da ortadan kalkmış oldu. Ancak robot süpürgelerde böyle bir durum söz konusu değil.

Düzenleme neyi amaçlıyordu?

airfryer fiyatlarına zam gelecek

Alınan kararın hem olumlu hem de olumsuz yönleri vardı. Öyle ki bir ithalatçı, bundan sonra 10 dolarlık basit bir airfryer ithal etse bile gözetim belgesine sahip değilse 100 dolarmış gibi gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaktı. Bu da maliyeti artıracaktı. Hal böyle olunca da nispeten ucuz olan modellere otomatik olarak zam gelecekti. Bu durum tüketici için olumsuzdu. Ancak işin bir de yerli üretim tarafı vardı. Alınan karar, yerli üreticiler tarafından piyasaya sürülen ürünleri daha cazip hale getirmiş olacaktı. Bugünkü düzenleme, tüm bunların geride kalmasına yol açtı.

Resmi Gazete'deki düzenlemenin eski hali:

Resmi Gazete eski

Resmi Gazete'deki düzenlemenin yeni hali:

Resmi Gazete düzenleme yeni

Yeni dönem 23 Nisan'da başlayacak

Resmi Gazete'de yayımlanan karar, yeni dönemin 23 Nisan'da başlayacağını gözler önüne seriyor. Yani robot süpürge fiyatları, muhtemelen 23 Nisan itibarıyla artacak.

Zamlar gelmeden satın alma niyetiniz varsa, airfryer ve robot süpürgelerin güncel fiyatlarını karşılaştırarak size en uygun olanı satın alabilirsiniz.

"Zam gelmeden alayım" diyenleri aşağıdaki haberimize bekliyoruz

103
7
7
5
2
Emoji İle Tepki Ver
103
7
7
5
2