TikTok Şimdi de Dall-E'ye Rakip Oldu: Yazdığınız Metinleri Anında Görüntüye Dönüştürecek!

11
4
3
0
0
TikTok, sürpriz bir şekilde şimdi de Dall-E'ye rakip oldu. Popüler sosyal medya platformu, kullanıcıların kendine özgü arka planlar oluşturabilmesi için metni görüntüye dönüştüren kamera efektini duyurdu.

Sadece birkaç yıl içinde Facebook'un sosyal medyadaki saltanatını sarsan ve kısa video formatının Instagram'dan YouTube'a kadar internetin dört bir yanında 'standart' haline gelmesini sağlayan TikTok, gözünü şimdi de özellikle Dall-E gibi yapay zeka araçlarıyla günden güne popülerliği artan metni görüntüye dönüştüren yapay zekalara dikmiş gibi görünüyor.

Hem mevcut hem de üzerinde çalışmakta olduğu özelliklerle Google Arama'ya dahi rakip olan TikTok, uygulamanın kamera aracına 'AI greenscreen' (Yeşil ekran yapay zeka) adında yeni bir efekt ekledi. Bu efekt ile kullanıcılar, araca bir metin yazıyorlar ve yapay zeka, metni görüntüye dönüştürerek o kullanıcıya özel bir arka plan sunmuş oluyor.

TikTok'un yapay zekası, Dall-E kadar iyi sonuç vermiyor; ama haklı bir nedeni var!

tiktok ai greenscreen

Dürüst olmak gerekirse TikTok AI greenscreen, son dönemde adını sıklıkla duymaya başladığımız Google'ın Imagen ya OpenAI'ın Dall-E 2 gibi gelişmiş metinden görüntü oluşturma araçlarına kıyasla oldukça basit sonuçlar veriyor. Görüntüler, özellikle Dall-E 2 ile kıyaslandığında hem ultra gerçekçi durmuyor hem de büyük oranda duvar kağıdı benzeri soyut görüntüler ortaya çıkıyor.

Aslına bakacak olursak TikTok'un kullanıcılara Dall-E 2 kadar gelişmiş bir 'araç' sunmamasının nedeni stratejik. Tahmin edebileceğiniz gibi araç ne kadar gelişmiş olursa cihaza o kadar fazla yük bindirecektir ki bu, her ekonomik sınıftan kullanıcısı bulunan TikTok'un pek de isteyeceği bir şey değil.

TikTok'un yapay zekası, çıplaklık ya da şiddet içerikleri oluşturmuyor

tiktok yapay zeka

Daha da önemlisi 1 milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunan bir platformda kullanıcılara yazabildikleri her şeyi ultra gerçekçi görüntülere dönüştürebilme imkanı sunmak yeni etik, ahlaki ya da kriminal tartışmaları beraberinde getirebilir. 

Zira kullanıcılar aracı kullanarak 'suç' sayılabilecek 18+ içerikler dahi oluşturabilirler. Örnek olarak yukarıdaki "Donald Trump suikasti", "Joe Biden Suikasti" ve "Boris Johnson suikasti" sonuçlarına bakabilirsiniz. Çıktının soyut olması, ortaya korkunç görüntülerin çıkmasını engelliyor.

tiktok çıplak model

Benzer bir durum, çıplaklık içeren görüntüler için de geçerli. Aşağıdaki örnekte de görebileceğiniz gibi yapay zeka, "Çıplak anime kızı", "Plajda çıplak model", "Şehvetli sarışın model" gibi metinler yazıldığında platform açısından sorun yaratabilecek çıktılar yerine soyut görseller oluşturuyor.

TikTok'un bu aracı iki açıdan önem teşkil ediyor. Birincisi; bu yapay zeka aracı TikTok'un, en büyük rakibi diyebileceğimiz Instagram'ın aksine kullanıcıları içerik üretmeye özendiren içeriklere daha fazla önem verdiğini gösteriyor. İkincisi; metni görüntüye dönüştürme teknolojisi, ilkel bir versiyonuyla da olsa TikTok'a gelerek bir ana akım teknoloji haline geleceğini göstermiş oldu. 

11
4
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
4
3
0
0