Türkiye'nin 'İnternet' Düzenlemeleri Dünya Medyasında Gündem Oldu

148
36
24
10
7
ABD merkezli New York Times gazetesi, Türkiye'deki bazı rekabet kurallarının Google için sorun hâline geldiğini anlatan bir makale yayımladı. Makalede, Google gibi şirketlerin son 20 yıldır hızla büyümesini sağlayan şartların tepetaklak olabileceği ifade ediliyor.

New York Times gazetesinde, Türkiye'deki bazı kuralların Google için sorun haline geldiğini anlatan bir yazı yayımlandı. Yazıda, "koşu ayakkabısı”, "en iyi dizüstü bilgisayar" ya da "kamp gereçleri" gibi kelimeleri dünyanın herhangi bir yerinde Google'da aradığınızda, önünüze birkaç internet sayfasının reklam amaçlı para veren şirketlerinin aramayla ilgili ürünlerinin çıkacağı; ancak Türkiye'de durumun böyle olmadığı ifade ediliyor.

Yazıda şu ifadelere yer verilmiş: "Türkiye'de rekabet kurullarındaki yetkililerin talimatı üzerine Google, geçen yıldan bu yana bu reklamların sayısını büyük oranda azalttı. Google'dan, bu şekilde rekabet hâlindeki mağazaların internet sitelerinin de reklam olarak üst sıralarda yer almasını ve rekabet etmeyi kolaylaştırması talep edildi."

Taleplerin Google alışveriş hizmetlerini yok etmeye kadar gittiği iddia ediliyor

google reklamları

Makale şöyle devam ediyor: "Türkiye'nin talepleri, dünyadaki hiçbir düzenleyicinin yapmadığı şekilde, Google'ın alışveriş hizmetlerini yok etmeye kadar gitti. Talepler bununla da sınırlı kalmadı. Ülke yetkilileri, nisan ayında daha büyük bir adım atarak yakın çevredeki bazı dükkan ve iş yerlerini arama (yakınlardaki bir eczane gibi) özelliğinin 'rekabet kurallarına aykırı' olduğunu söyledi. Google daha önce böyle bir eleştiriyle hiç karşılaşmamıştı.

New York Times gazetesinde yer alan makalede, Türkiye ile Google arasındaki gerilimin Silikon Vadisi devlerine karşı oluşan karşıtlığın bir örneği olduğu; "Türkiye gibi bu alanda rekabet kurallarının tarihi çok da köklü olmayan ülkelerde bile ortaya çıkabildiği" ifade ediliyor.

Girişimlerin ardında Google'ın rakipleri olduğu söyleniyor

yelp

Yazıda, kimi kesimlerin Türkiye ile Google arasındaki sorunlardan "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın otoriter rejimini ve Batılı şirketlerle güç mücadelesini" sorumlu tuttuğu ancak Google'a karşı yürütülen bu girişimlerin ardında genelde Google’ın Yelp gibi rakiplerinin bulunduğu belirtiliyor.

Makalenin yazarları Adam Satariano ve Daisuke Wakabayash'a göre, Google’ın rakipleri, dünyanın birçok yerinde hükümetlere bağlı düzenleyicilerle yıllardır bir araya gelerek internet küresel düzenleyicileri olan Avrupa ve ABD'den daha sert kurallar konulmasını ve gücün ele alınmasına yönelik teşviklerde bulunuyor.

Google, sorunlara çözüm bulduklarını belirtiyor

google

Google'dan Miguel Perez Guerra ise, otoritelerin talepleriyle ilgili yaptığı yazılı açıklamasında "Dünyanın birçok yerindeki düzenleyicilerle birlikte çalışarak benzer sorunlar için olgulara ve kanıtlara dayalı çözümler bulmayı başardık. Bunu, insanların ve şirketlerin faydalı olarak gördüğü özellikleri ortadan kaldırmadan yaptık." ifadelerini kullandı.

New York Times’ın makalesinde, Google'ın rakiplerinin, Avrupa Birliği’nin 2018'de Google'a 2,42 milyar euro tutarında bir cezai yaptırım uygulamasının ardından Türkiye'ye giderek kendi online alışveriş sitelerinin arama motorlarında ön plana çıkması için düzenleyicilerle görüşme sağladığı ifade ediliyor. Zira bu ceza rekor düzeyde olsa da Avrupa Birliği şirkete bu uygulamalarını değiştirme zorunluluğu getirmemişti. Yani Google alışveriş hizmetlerinde hâlâ kendi önceliklerine göre davranıyor ve rakiplerinin hem trafiği hem de görünürlüğü bir hayli azalıyor.

Makalede, Londra'daki karşılaştırmalı online alışveriş sitesi Kelkoo gibi rakiplerin Türk yetkililere giderek Avrupa Birliği'nin kestiği cezanın adil rekabeti sağlamadığını anlattığına ve Google arama motorlarında daha fazla görünürlük sağlanması için yeni düzenleme talep ettiğine, Türk yetkililerin de bu talebe uygun hareket ederek daha cömert bir Google teklifini geri çevirdiğine yer veriliyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-58020135
148
36
24
10
7
Emoji İle Tepki Ver
148
36
24
10
7