Avrupa Birliği'nden Kullanıcı Verilerini İzinsiz Kullanan Amazon'a Rekor Ceza

29
15
5
1
0
Avrupa Birliği mahkemeleri, kullanıcı verilerini izinsiz kullandığı için Amazon’a rekor bir ceza kesti. Şirket yetkilileri ise bu kararı doğru bulmadıklarını açıkladı.

Dünyaca ünlü alışveriş devi Amazon, 2018 yılının sonbaharında ülkemize de gelmişti. Ülkemizde resmi olarak hizmete sunulmasının ardından sunduğu imkanlar sebebiyle oldukça sevilen Amazon, yine aynı sebepler dolayısıyla bütün dünyada en çok tercih edilen alışveriş sitelerinden birisi.

ABD’li teknoloji devi, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği yasaları uyarınca rekor bir cezaya çarptırıldı. Şirket yetkilileri ise bu cezayı kabul etmediklerini açıkladı.

Amazon’un başı ağrıyabilir

Amazon 88 milyon dolarlık ceza ile karşı karşıya

Lüksemburg Veri Korunması Ulusal Komisyonu (CNPD) adlı kurum, 16 Temmuz’da alınan karara dayanarak Amazon’a tam 88.6 milyon dolarlık ceza verdi. Amazon yetkilileri ise ceza kararını temyize götüreceklerini ve bu ceza kararını haksız bulduklarını belirtti. Alışveriş devinin temyiz açıklamasına CNPD tarafından herhangi bir açıklama gelmedi.

CNPD’nin yönetmeliğine göre, şirket vatandaşların kişisel bilgilerini kullanmadan önce onların rızasını almak zorunda. Mahkemede çıkan karara göre Amazon bu kurallara uymadı ve bu sebepten dolayı bu kadar ağır bir cezaya çarptırıldı. Amazon ile birlikte, Google, Facebook, Apple ve Microsoft gibi dev şirketler de geçtiğimiz aylarda incelenmeye başlamıştı.

Amazon kullanıcı verilerini gizlice kullanıyor

Amazon'a rekor ceza

Davada ortaya çıkan bilgilere göre Amazon, kullanıcılarının arama sonuçları ve baktıkları ürünler gibi verilerini onlardan izin almadan kullanıyor. Bu verileri kullanarak onlara ihtiyaç duydukları ürünleri satmayı hedefleyen şirketin uyguladığı bu politikanın AB kurallarına aykırı olduğu açıklandı.

Eğer ABD’li alışveriş devi bu cezayı ödemeyi reddederse, AB mahkemeleri çok daha ciddi yaptırımlar uygulayabilir. Bu yaptırımlar Amazon’un Avrupa bölgesinde yasaklanmasına kadar gidebilir.

Aralık ayından Fransa mahkemeleri, reklamlarla ilgili ulusal kuralların ihlalinden dolayı Google’a 100 milyon dolarlık ceza uygulamıştı.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/amazona-rekor-ceza-6565447/
29
15
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
29
15
5
1
0