Xiaomi'nin Tesla'ya Rakip Olacak İlk Elektrikli Otomobili "SU7" Resmen Çıkış Yaptı: Fiyatı da Belli Oldu

50
6
3
2
1
Xiaomi'nin aralık ayında ilk kez gösterdiği elektrikli otomobili, bugün düzenlenen bir etkinlikte resmen çıkış yaptı. Aracın fiyatı da belli oldu. İşte SU7 isimli sedan otomobil hakkında tüm bilmeniz gerekenler.

Çinli teknoloji devi Xiaomi, geçtiğimiz aylarda beklenen duyuruyu yapmıştı. Şirket, yıllardır üzerinde çalıştığı elektrikli otomobilini ilk kez göstermişti. O zamanki etkinlikte Xiaomi SU7'nin neredeyse tüm özellikleri açıklanmıştı ancak fiyatı belli değildi.

Teknoloji devi, bugün Çin'de gerçekeleştirdiği bir etkinlikle Xiaomi SU7'yi resmen piyasaya sürdü. 15 ila 20 yıl içinde Tesla ve Porsche gibi şirketlerle rekabet edeceklerini söyleyen Xiaomi'nin nihai amacı, dünyanın en büyük 5 otomotiv şirketinden biri hâline gelmek. İşte araç hakkında tüm bilmeniz gerekenler.

Karşınızda Xiaomi SU7!

Yapılan açıklamalara göre bu otomobil, toplamda 3 versiyona sahip olacak. İlki standart, ikincisi Pro ve üçüncüsü de Max olarak karşımıza çıkacak. Oldukça modern bir görünüme sahip olan otomobil, LED destekli iri farları, büyük oranda kapalı ızgarası ve sahip olduğu tasarım çizgileriyle hiç fena görünmeyecek.

Xiaomi SU7, arka kısımda da etkileyici bir tasarım dilini benimsiyor. Bagaj kapağını boydan boya kaplayan ışık barı, üzerinde Xiaomi ibaresine ev sahipliği yapacak. Bagaj üstünde ise açılabilir bir spoyler ile karşılaşacağız. Sportif yapı hem ön hem de arka tasarımda korunacak. Gövdeye gömülü kapı kolları, Xiaomi SU7'nin tasarım detaylarından biri olacak.

Aracın ilk duyurulduğu hâline kıyasla biraz değiştiğini görebiliyoruz. Şirket, gelen geri bildirimleri dikkate alarak arkadaki "Xiaomi" logosunu küçültmüş.

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığının verilerine göre Xiaomi SU7, 4997 mm uzunluk, 1963 mm genişlik ve 1455 mm yükseklik değerine sahip. Dingil mesafesi tam 3 metre olan otomobil, kabin içindeki yolculara konforlu bir sürüş ve yolculuk deneyimi sunacak. Anlamlı bir kıyaslama olması açısından; Toyota Corolla'nın (sedan) dingil mesafesinin 2.700 mm, Renault Megane'ın dingil mesafesinin ise 2.711 mm olduğunu belirtelim.

Xiaomi SU7, iç kısımda sade, şık ve işlevsel bir deneyim sunacak. Bundan kaynaklı olarak "akıllı kabin" olarak anılacak iç tasarımda, tam dijital ekran ve orta kısımda oldukça büyük bir bilgi-eğlence ekranına yer verilecek. Ayrıca bu otomobilde head-up display özelliğine de yer verildi. Orta konsolda, aracın yönetimini sağlayacak bazı butonlar yer alacak. Arka koltukta oturan yolcular için de tablet boyutunda ekranlar sunulacak. Xiaomi SU7'deki ekranların tümü, HyperOS işletim sistemiyle çalışacak.

Xiaomi

Xiaomi SU7, otonom sürüş sistemine de ev sahipliği yapacak. Aracın üst kısmında, bu sisteme odaklanan bir çıkıntı göreceğiz. Çeşitli sensörlere ev sahipliği yapacak olan bu bölüm, milimetrik ölçümler yapılmasına, LiDAR teknolojisine, akıllı sürüş ve park sistemlerine yardımcı olacak. Xiaomi'nin otomobilinde kullanacağı otonom sürüş sistemi, yapay zekâ tarafından da desteklenecek. Şirket, otonom özelliklerin ağustostan sonra kullanılabileceğini söylüyor.

Diğer teknik detaylara da bir göz atalım. En ucuz paket olan standart versiyon, arkadan itişli 295 beygir gücü ve 400 Nm tork üreten bir motorla geliyor. 0'dan 100'e 5,28 saniyede çıkıyor. Maksimum hızı ise 210 km. 73,6 kWh BYD Blade bataryayla gelen aracın menzili de 700 kilometre olacak.

Orta seviye olan Pro pakette, motor gücü standart ile aynı. Ancak bu versiyonda 94,3 kWh'lik bir batarya görüyoruz. 0'dan 100'e çıkışı ise 5,7 saniye. Menzili de 830 kilometreye kadar çıkabiliyor. Son olarak en pahalısı olacak Max modele bir bakalım. Bu araç, çift motorla gelirken 673 HP güç ve 838 Nm tork sunacak. Menzili 810 kilometreye kadar çıkarken 5 dakika şarjla 210 kilometre yol gidebilecek. 265 km maksimum hıza sahip olacak versiyon, 0'dan 100'e 2,78 saniyede çıkabilecek.

Xiaomi SU7 fiyatı

Versiyon Fiyatı
Xiaomi SU7 (standart) 29.900 dolar
Xiaomi SU7 Pro 34.000 dolar
Xiaomi SU7 Max 41.500 dolar

Xiaomi SU7, nisan ayı sonunda Çin'deki sahiplerine teslim edilmeye başlayacak. Otomobilin diğer pazarlara ne zaman geleceği konusunda ise henüz bir bilgi bulunmuyor.

50
6
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
50
6
3
2
1