Altyapı Bakanı, Yerli 5G Altyapısıyla İlk Sesli Görüşmeyi Gerçekleştirdi

66
43
13
3
1
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yerli ve milli 5G altyapısı üzerinden ilk sesli görüşmeyi gerçekleştirdi. Bakan, 1 ile 1,5 yıl içinde 5G'nin Türkiye'de ticarileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Mobil teknoloji alanında son yılların en önemli gündem maddelerinden birini oluşturan 5G, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de de kullanıma sunulacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yerli ve milli 5G altyapısı üzerinden ilk sesli görüşmeyi gerçekleştirerek 5G'nin Türkiye'deki kullanımı konusunda önemli bir testi başarıyla tamamlamış oldu. 

Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi kapsamında 5G altyapıları için kritik önemdeki çekirdek şebeke, baz istasyonu, 5G'ye özel yönetim, servis ve operasyonel yazılım ürünlerinin, yerli ve milli gayret ve alın teri ile geliştirilmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Karaismailoğlu, "Sektörümüzde rekabetin bu kadar yoğun olduğu bir ortamda, zaman odaklı bir başarıyı hedeflememiz, önümüzdeki azami 1-1,5 yıl içinde ürünlerimizi ticari hale getirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

altyapı bakanı 5g

Vatandaşların teknolojinin imkanlarından artık daha fazla faydalandığını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, "Bugün Edirne'ye de gitseniz, Kars'a da gitseniz, 7'den 77'ye herkesin, 4,5G teknolojisini kullandığını göreceksiniz. 2020 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 66 milyonu mobil internet olmak üzere toplam internet aboneliğimiz 82,4 milyonu buldu. Ülkemizde mobil şebekeler üzerinden bağlanan makine sayısı, yani makineler arası iletişim abone sayısı 6,5 milyonun üstünde. 2020 yılında 16,7 milyar liraya ulaşan altyapı yatırımı, bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 30 arttı" dedi.

Dünyada söz sahibi olmak isteyen ülkelerin 5G teknolojisine büyük önem verdiklerini belirten Karaismailoğlu, "5G, kendinden önceki nesillerden farklı olarak, internet hızını 100 kata kadar artıracak" derken sözlerine şu şekilde devam etti:

5g

"Elektronik haberleşme sektörü şu anki ses, veri ve görüntü iletiminde adeta boyut atlayacak. 5G teknolojisi bugün üzerinde çalışılan nesnelerin interneti, yapay zeka, makineler arası iletişimi (M2M), makine öğrenmesi gibi alanlarda da gelişmeleri, yenilikleri oldukça hızlandıracak. Daha etkili ve güçlü bir siber güvenlik sistemine sahip olan 5G ile veri analitiği daha da önem kazanırken, kodlama ve tasarımın da önemi artacak. Neredeyse anlık iletişim yeteneği ile otonom araç, uzaktan ameliyat gibi yepyeni iş olanakları oluşacak."

Gerçekleştirdiği konuşmanın ardından 5G destekli bir akıllı telefon ile yerli 5G altyapısı üzerinden ilk sesli görüşmeyi gerçekleştiren Bakan Karaismailoğlu, halihazırda kullanmakta olduğumuz 4,5G teknolojisi ile ilgili olarak ise 4,5G'deki yerlilik oranlarının yüzde 20'yi aştığını, bu gelişimin bilişim teknolojilerinin yerli imkanlarla geliştirilmesi yönünde ümidi artırdığını söyledi.

Kaynak : https://www.star.com.tr/ekonomi/bakan-karaismailoglundan-5g-testi-haber-1636839/
66
43
13
3
1
Emoji İle Tepki Ver
66
43
13
3
1