Yurt Dışından Telefon Getirmeye Karşı Alınacak Önlemlerin Detayları Açıklandı: Telefonlara El Konacak!

80
11
6
2
1
Ticaret Bakanlığı ve BTK, yeni bir protokol imzalayarak yurt dışından telefon getirmeye karşı sıkı bir önlem almaya başlayacak. Yurt dışından gelen yolcular, muafiyet hakkında sahip olmadıkları takdirde ekstra getirdikleri telefonları ambara teslim edecekler.

Türk lirasının değer kaybı ve artan enflasyonla birlikte özellikle elektronik ürünlere erişim fiyatlar ve vergilerle kısıtlanırken, yurt dışından telefon almak çok daha makul bir hale dönüşmüştü. Fakat bugün, Ticaret Bakanlığı’ndan önemli bir karar geldi.

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Bekir Can Uslu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile protokol imzaladıklarını açıkladı. Söz konusu protokol ile yurt dışından gelen vatandaşların cep telefonu muafiyet haklarını kullanıp kullanmadıkları kontrol edilecek, kullanıldıysa yeni telefonlar Bakanlık tarafından muhafaza altına alınacak.

Muafiyetini kullananların telefonlarına el konulacak:

yurt dışı telefon

"Yurt dışından telefon getirildiği zaman yolcunun yanında bir telefonu varsa bunu muafiyet kapsamında değerlendiriyorduk, birden fazla telefon varsa gümrük işlemlerine tabi tutuyorduk. BTK ile Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü arasında bir protokol yapıldı. Protokol kapsamında bir veri tabanı paylaşımı gerçekleştirildi. 

1 Kasım'dan itibaren yurt dışından gelen yolcularımızın son üç yıl içinde muafiyet haklarını kullanıp kullanmadıklarını kontrol edeceğiz. Eğer yolcumuz muafiyet hakkını son üç yıl içinde kullandıysa yani son üç yıl içinde yurt dışından daha önce bir telefon getirdiyse biz burada yeni telefonlarını muhafaza altına alacağız."

Üç ay içinde yurt dışına çıkarken telefon geri götürülebilecek:

“Yolcumuzun yaptığımız kontrollerde son üç yıl içinde muafiyet hakkını kullandığını görürsek telefonunu gümrük ambarında muhafaza altına alıyoruz. Kendisine karşılığında ambar muhafaza makbuzu veriyoruz. Bu durumda yolcumuz üç ay içinde yurt dışına giderken tekrar telefonunu yurt dışına geri götürebiliyor.”

Muafiyet hakkı varsa 120 gün kayıt süre sınırı konulacak:

Uslu, yolcunun muafiyet hakkının olması durumunda telefonunu almalarına izin vereceklerini, daha sonra yolcunun 120 gün içinde bu telefonu BTK sistemleri üzerinden kayıt yapabileceğini ifade etti.

Üzerinizdeki telefon değil, ilave telefon kontrol edilecek:

telefon

“(Yolcunun) üzerinde kullandığı kişisel telefonda sorun yok. Halihazırda kullandığı telefonda sorun bulunmuyor ama onunla beraber getirdiği ilave bir telefonun muafiyet kapsamında olup olmadığını kontrol edeceğiz. Kendi kullandığı telefonda sakınca yok, yakında gördüğümüz ikinci telefonda kontrolleri gerçekleştireceğiz. Amaç telefonun muafiyet hakkı yoksa yurt içine girişini engellemek."

Yeni sistem nasıl çalışacak?

Açıklamayla birlikte yeni sistem için uygulamalı bir anlatım da gerçekleştirildi. Bu kapsamda yurt dışından gelen yolcuların valizleri X-ray aramasına alındı. Valizinde cep telefonu bulunan yolcu, muafiyet kontrolü için ofise davet edildi. Yolcunun cep telefonu muafiyet hakkının bulunup bulunmadığı sorgulandı.

Söz konusu yolcunun en son 19 Eylül 2022’de bir telefon getirdiği belirlendi. Dolayısıyla yolcu, muafiyete sahip değildi. Yolcunun Türkiye’ye telefon getirebileceği en erken tarih 1 Ocak 2025 idi (3 takvim yılı sınırı nedeniyle). Yolcunun telefonu ambara alındı.

Yeni sistem, 1 Kasım’dan itibaren uygulanacak:

Ticaret Bakanlığı ve BTK ortaklığıyla geliştirilen yeni sistem, 1 Kasım’dan itibaren uygulamaya konulacak.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/yolcu-beraberinde-yurt-disindan-getirilen-telefonlara-siki-takip/2719431
80
11
6
2
1
Emoji İle Tepki Ver
80
11
6
2
1