Türk Şirketi Peak Games’i Satın Alan Zynga, Bu Sayede ABD’nin En Büyük Mobil Oyun Şirketi Oldu

41
14
9
5
3
Candy Crush gibi yapımlarla mobil oyun sektörünün en büyük şirketlerinden birisi haline gelen ABD merkezli Zynga, uzun bir süredir Türkiye’deki şirketlere yatırım yapıyor ya da satın almalar gerçekleştiriyor. İstanbul merkezli Peak Games’in 1,8 milyar dolara satın almasının ardından bünyesine kattığı oyunlar, Zynga’yı ABD’de zirveye taşıdı.

Toon Blast ve Toy Blast oyunları ile bilinen yerli şirketi Peak Games, tam 1,8 milyar dolarlık rekor bir bedel ile ABD’li Zynga’nın bünyesine geçmiş ve Türkiye’nin en büyük şirketi satışı olarak tarihe geçmişti. Bu satışın ardından Zynga’nın uygulama marketlerindeki pazar payında önemli bir yükseliş yaşandı. 

Analist Doug Curetz’in paylaştığı detaylara göre Peak Games’in oyunu Toon Blast, Temmuz 2020’yi App Store’da 12. sırada bitirdi. Zynga’nın daha üst sıralardaki oyunları ile birlikte Toon Blast’ın başarısı bir araya gelince şirket zirveye yükseldi. Aynı başarı Google Play Store pazar paylarında da görüldü. Böylece Zynga, Call of Duty Mobile’ın geliştiricisi olan Activision Blizzard’ı geride bıraktı ve pazarın yeni lideri oldu. 

Zynga, Peak Games’i satın almadan önce 4. sıradaydı:

zynga

Haziran ayındaki pazar paylarına göre ABD’de 4. sırada olan Zynga, bir sonraki ay Temmuz’da Peak Games sayesinde liderliğe yükselmiş olması oldukça önemli bir detay. Ayrıca Zynga’nın bir diğer dev rakibi Glu Mobile, ABD’de ilk 20 oyunun 9’una sahip.

Diğer taraftan 2K Games ve Rockstar’ın sahibi olan Take Two Interactive de mobil oyun sektöründe “hypercusual” yani “süperbasit” oyunlar üreten önemli bir şirketi bünyasine kattı. Take Two, toplamda 100 milyondan fazla indirilen Dots uzantılı mobil oyunlara sahip olan Playdots’a 192 milyon dolara satın aldı. Böylece PC ve konsol dünyasının devlerinden birisi daha mobil oyun sektörüne giriş yapmış oldu.

Take Two, şu anda mobil oyun pazarında önemli bir yapıma sahip değil. Ancak hem Activision Blizzard hem de mobil tabanlı büyüyen Zynga ve Glu Mobile; devleri daha iddialı ürünler sunmaya zorlayabilir. Türkiye’den çıkan şirketler de bu ürünlere hazır şekilde ulaşmanın alternatif bir yolu olarak görünüyor. Peak Games’in Zynga’ya kazandırdığı başarı, Take Two gibi şirketlerin dikkatini çekebilir, ülkemizdeki diğer mobil oyun devleri daha büyük şirketlere satılabilir.

Kaynak : https://www.barrons.com/articles/zynga-is-largest-mobile-game-maker-by-market-share-51597793969
41
14
9
5
3
Emoji İle Tepki Ver
41
14
9
5
3