Güneş Sistemindeki 5 Ayrı Gezegen Yan Yana Geldi! (Kaçırdıysanız Yeniden Görmek İçin 18 Yıl Bekleyeceksiniz)

50
17
5
3
2
Venüs, Merkür, Jüpiter, Satürn ve Mars, haziran ayı boyunca gökyüzünde çıplak gözle görüldü. Üstelik 24 Haziran'da, yani bugün de özel bir olay daha meydana geldi.

Haziran ayı başından itibaren tüm gökyüzü meraklıları nadir görülen bir olayı gözlemleyebiliyor. Ayın ilk saatleri itibarıyla Güneş Sistemi’mizin Dünya dışındaki 7 gezegeninden 5’i gökyüzünde çıplak gözle gözlemlenebilir hale geldi. En son 2004 yılında meydana gelen bu nadir olay, ay sonuna kadar sürecek.

Ay boyunca yan yana gelen gezegenler Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn idi. Merkür, ayın ilerleyen günlerine kadar yalnızca dürbünle gözlemlenebilse de artık, özellikle bugün çıplak gözle görülebildi. Böylelikle gezegenlerin beşi de tek bir çizgi üzerinde dizildi.

En net gözüktükleri saat aralığı:

5 gezegen

Sky & Telescope tarafından paylaşılan bilgilere göre beş gezegeni de en net bir şekilde görebilmek için en ideal zaman, Güneş’in doğuşundan 30 dakika önceki zaman aralığı. Yaşadığınız bölgede Güneş’in ne zaman doğacağını ve batacağını dakikası dakikasına öğrenmek için bu aracı kullanabilirsiniz.

Bugün özel bir gündü:

24 Haziran tarihi, yani bugün, gözlemciler için özel dakikalara ev sahipliği yaptı. Uydumuz Ay, Venüs ve Mars arasına girerek iki gezegenle hizalı bir şekilde gözüktü. O anlar şu şekilde fotoğraflandı:

ay venüs mars

  • Evelyn Dupree

Haziran ayı boyunca çekilen özel fotoğraflardan bazıları:

Alexander Krivenyshev

  • Alexander-Krivenyshev

5 gezegen

  • Elke Schulz

5 gezegen

  • Matthew Chin

5 gezegen

  • Mei Ying-Lee

5 gezegen

  • Mike Shaw

Bu görünütüleri kaçırırsanız, ne yazık ki 2040 yılına kadar beklemeniz gerekecek. Gezegenlerin bu ay sonuna kadar çıplak gözle görülebileceğini belirtelim. Dolayısıyla fırsatı kaçırmamakta fayda var.

Kaynak : https://www.space.com/five-planets-align-skywatching-june-2022
50
17
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
50
17
5
3
2