Adana'da 20 Bin Dolara 'Kaliforniyum' Satmaya Çalışan 3 Kişi Yakalandı

52
9
4
2
1
Adana’da, kaliforniyum adlı element olduğu öne sürülen maddeyi satmaya çalışan 1’i Suriye uyruklu 3 kişi yakalandı. Kaliforniyum, en pahalı elementlerden biri olarak biliniyor.

Adana’nın Çukurova ilçesinde, Güzelyalı Mahallesi’nde bir kır düğünü tesisinde çalışan Suriyeli Abdulkerim El M., çalışma arkadaşlarına kısa sürede zengin olacağını söyledi. Çalışanların dikkatini çeken adam, 12 Nisan’da polise gelen ihbar üzerine iki kişiye kaliforniyum satmaya çalışırken yakalandı. Abdulkerim El M. ile ona yardım eden Türk vatandaşları H.U. ve İ.K. gözaltına alındı.

Adana AFAD ARAMA Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer aracıyla 6 kişilik bir ekip gönderdi. Bu elementin uluslararası dolaşımı yasak. Radyolojik tehlikesi bulunan kaliforniyumun piyasa değeri ise 20 bin dolar olarak ifade ediliyor.

AFAD, örnekleri kendi inceledikten sonra ikinci bir inceleme yapılması amacıyla Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na gönderdi. Abdulkerim El M. ise sorguda, sattığı şeyin gerçekten kaliforniyum olup olmadığını bilmediğini söyleyerek, “Bu maddeyi bana Suriye’de bulunan bir akrabam göndererek 20 bin dolara satmamı istedi. Satış yapmam halinde bana da para verecekti” dedi.

Kaliforniyum Nedir?

Atom numarası 98, sembolü Cf olan ve ortalama bir vatandaşın yalnızca çengel bulmacalarda muhatap olduğu bu madde, radyoaktif metal bir elementtir. Kaliforniya Üniversitesi’ndeki laboratuvarlarda küriyumun alfa parçacıkları ile bombardımanı sonucu ortaya çıkmıştır. Elementin iki farklı kristal yapısı vardır (sıcaklığına göre). Normal koşullarda hava ile teması halinde yavaşça matlaşan bir yapıya sahiptir.

Doğal olarak ortaya çıkamayan bu element, nükleosentezlerin meydana geldiği uranyum cevherlerinde çok kısa süreli olarak ortaya çıkar.

Nükleer çalışmalarda fisyon parçacığı olarak kullanılan, nötron kaynağı görevi görebilen, petrol kuyularında nem ölçüm aletlerinde, altın ve gümüş arama çalışmalarında da kullanılabilen bu maddenin uluslararası dolaşımı yasaktır.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/kaliforniyumu-20-bin-dolara-satmaya-calisirken-yakalandilar-4471018/
52
9
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
52
9
4
2
1