Prof. Dr. Nurettin Yiyit: “Aşılamaya Özen Gösterilmezse Tekrar Kapanmaya Dönebiliriz”

30
24
6
3
1
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, yaptığı açıklamada vatandaşları uzun süreli COVID-19 belirtileri ve Delta varyantı hakkında uyardı. Herkesi aşı olmaya çağıran Yiyit, gerekli hassasiyet gösterilmezse tekrar kapanma sürecine girebileceğimizi ifade etti.

Delta varyantlı vakaların daha sık görülmeye başlamasıyla birlikte pandemiye yönelik endişeler arttı. Unutmaya çalışsak da bu varyantla birlikte tekrar kendini hatırlatan COVID-19, normalleşme sürecini durdurabileceği düşüncesiyle vatandaşların canını sıkmaya başladı. Yakın zamanda da bir bilim kurulu üyesinden konuya dair, uyarı niteliğinde bir açıklama geldi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Delta varyantıyla savaşabilmenin tek yolunun aşı olduğunu hatırlattı. Bu konuda hassasiyet gösterilmezse tekrar kapanma sürecine girmek zorunda kalabileceğimizi ifade eden Yiyit, vatandaşları eksiksiz şekilde aşı olmaya çağırdı.

Gençleri de etkileyen uzun COVID-19 semptomları aylarca sürüyor

prof. dr. nurettin yiyit

Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Delta varyantının ne kadar riskli olduğunu anlattığı açıklamasında Türkiye’nin de bu varyantlı vakaları her geçen gün daha da artırdığını belirtti. "Aşı olmak istemeyenlerinki büyük cesaret. Ülkemiz için yeni bir tehlike var, Delta varyantı. Sonbahara çift doz aşılarımızı olmuş bir şekilde girmezsek kısıtlamalı hayata geri dönmek zorunda kalabiliriz. Eksik bırakılmış aşılanma, mutasyonlar için de davetiye çıkarmak demek" ifadelerinde bulunan Yiyit, artık gençlerin de hedef olma ihtimalinin arttığını söyledi.

Prof. Dr. Nurettin Yiyit, yapılan çalışmalarda COVID-19’un uzun vadeli hasarlarının 7 ay sonra bile sürebildiğine varıldığını anlattı. Çalışmaya göre COVID-19’dan dolayı hastalanan binlerce insan, 203 semptomdan 66’sını 7 ay sonra da taşıyor. Semptomlar 10 farklı organı etkilerken en yaygınlarının zihinsel problemler, yorgunluk ve halsizlik olduğu biliniyor.

Hastaların %86’lık kısmında bu uzun süreli durum gözleniyor. Uzun süreli COVID-19 semptomları her ne kadar en çok 40-49 yaş aralığını etkilese de, gençlerde görülme oranı da hiç az değil. Prof. Dr. Nurettin Yiyit, şu sözlerle aşı olmayanları uyarıyor: “Tüm bunlar, 'Bana bir şey olmaz' tavrının çok yanlış odluğunu gösteriyor. Hastalığı atlatabilirsiniz ama atlattıktan sonra uzun süre bu şikayetlerle yaşamak gibi bir durum söz konusu. Bunları görüp de aşı olmamak gerçekten çok büyük bir cesaret işi.

Delta varyantı Türkiye’de artıyor

delta varyantı

Nurettin Yiyit, aşıların Delta varyantını yenmedeki önemini şu ifadelerle tekrarladı: “Yatan hastalar içinde de oransal olarak Delta varyantı artıyor. Bizim kendi hastanemizde yatan hastaların yüzde 10'u Delta varyantı ile enfekte olan hastalar. Bunların çoğunluğunun genelde aşısız grup olduğunu görüyoruz. İkinci grup ise aşısını olmuş ama henüz aşı takvimini tamamlamamış kişiler. Yani bir dozu olduktan sonra hastalığa yakalanmışlar ya da ikinci dozu olup henüz üzerinden yeterli vakit geçmemiş olan grup.” 

“İki doz aşı olup da hastalığı kapan çok az bir grup var. Bunlar da genelde inaktif virüs aşısı olup henüz 3. dozunu yaptırmamış olanlar. Bu rakamlar aslında şunu gösteriyor; eğer biz bunu tehlike olarak görmek istemiyorsak, tekrar o film başa sarsın istemiyorsak, bir an önce Bilim Kurulu'nun da önerileriyle şekillenmiş olan aşı takvimimizi tamamlamamız gerekiyor. Şu an aşılarımızı olup yeterli bağışıklığı sağlayıp sonbahara o şekilde girmek zorundayız. Yoksa tekrar en başa dönüp o yasaklı, kısıtlı, işimizden, okulumuzdan ayrı günlere geri döneriz."

Kaynak : https://t24.com.tr/haber/bilim-kurulu-uyesi-prof-dr-nurettin-yiyit-acikladi-sonbaharda-kisitlamalar-geri-gelir-mi,966944
30
24
6
3
1
Emoji İle Tepki Ver
30
24
6
3
1