Ay'ın Yüzeyinde Kozmik Işınları Yansıttığı Düşünülen İlginç Kalkan: Ay Girdabı

10
3
2
1
1
Üstünde yaşadığımız soluk mavi gezegenin en yakın komşusu ve uydusu olan Ay hakkında hâlâ bilmediğimiz birçok şey bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Ay girdabı adı verilen oluşumlar. Gelin bu konuya daha yakından bakalım.

Sürekli gelişen teknolojimize rağmen uzay araştırmalarında hâlâ 'emekleme' aşamasında olduğumuzu söyleyebiliriz. Her geçen gün gezegenlerle ve uzayla ilgili yeni şeyler öğrenmemize karşın bilmediklerimizin sayısı çok fazla. Hakkında bilmediğimiz birçok şey bulunan yerlerden bir tanesi de gezegenimizin uydusu olan Ay.

Ay’ın yüzeyinde, Ay girdabı (lunar swirl) adı verilen oluşumlar bulunuyor. Bu oluşumlar; renkli taş ve toz sarmalları kilometrelerce taşıyor. Bu girdapların, nerede ve ne zaman oluştuğuna dair birçok soru bulunuyor. Space.com’a göre bunlar, iç manyetik alanlardan ya da meteor çarpışmaları etkilerinden oluşmuş olabilir. Bazı uzmanlar, bu girdapların manyetik alanlarının, Güneş rüzgârlarını ve kozmik ışınları saptırması sebebiyle bir nevi doğal kalkan görevi görüyor olabileceklerini söylüyor.

Ay girdapları nasıl oluşuyor?

Ay Girdapları

Konuyla ilgili araştırmalar yapan uzmanlar, bu tuhaf girdapların nasıl oluşmuş olduğu konusunda farklı düşüncelere sahip. Üstünde fikir birliği sağlanan görüş ise ne olduğunu tam olarak anlayabilmek için Ay’ın yüzeyine gidilmesi gerektiği.

Johns Hopkins Üniversitesi, gezegen yerbilimcisi David Blewett, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Ay’ın yüzeyine ne kadar Güneş rüzgârı geldiğini öğrenebilecek ve etkilerini araştıracak bir araç görmeyi çok isterim. Bu manyetik anomalilerin kökeni ne? Ay’ın küresel manyetik alanı yok ancak manyetize olmuş kabuksal kayaları var.”

Bir araç, Ay’ın yüzeyine gidene ve orada ölçümler yapana kadar Ay girdaplarının gerçekten yararlı olabilecek kadar Güneş rüzgârı ve kozmik radyasyon yansıtıp yansıtmadığı öğrenmek mümkün değil.

David Blewett, Space.com’a yaptığı açıklamada bu alanların çok fazla etkili olmama ihtimalinin varlığından bahsediyor. Bunun bir tür şemsiye gibi düşünülebileceğini söyleyen Blewett, şemsiyenin altındaki alanın kuru kalabileceğini ancak şemsiyenin etrafındaki alanın hem yağmur hem de şemsiyeden akan damlalarla iki kat ıslanacağını söylüyor.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/moon-formations-lunar-swirls
10
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
10
3
2
1
1