Bilim İnsanları, Tıpkı Sinek Kuşları Gibi Uçabilen Bir Robot Kuş Üretti

22
2
2
0
0
Bilim insanları, uzun bir çalışmanın sonucunda sinek kuşlarına benzer uçma yeteneğine sahip bir robot geliştirmeyi başardılar. Robotun yapay zekası, sinek kuşlarının hareketlerinin algoritmalarını öğrenerek gerçek kuşlar gibi uçabiliyor. Üretilen robot, gizli görevlerde ve arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek.

Sinek kuşlarını hepimiz biliriz. Saniyede 15 ila 80 kez arasında kanat çırpma yeteneğine sahip olan sinek kuşları, havada asılı kalmalarıyla bilinirler. Kanat çırpışlarını detaylı görebilmek için özel kameraların kullanılması gereken sinek kuşları geriye doğru da uçabilirler ve dikey yönde çok rahat yükselebilirler. Bu özellikleri sayesinde sinek kuşları, bilim dünyasının her zaman dikkatini çekmiştir. Bilim insanları, bu kuşlarla benzer özelliklere sahip olan yapay zekalı bir robot ürettiler. Üretilen bu robot, sinek kuşlarının hareketlerinin simüle edilmesiyle, bu kuşlar gibi uçmayı öğreniyor. 

Bu robotun gövdesi 3 boyutlu yazıcılar yardımıyla oluşturuldu. Diğer parçalarında ise özel membranlar ve karbon fiber kullanıldı. Toplam ağırlığı ise sadece 12 gram. Fazlasıyla küçük boyutlara sahip olan bu robot, gizli görevlerde ve arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere tasarlanmış durumda. Görüş sensörünün bulunmadığı bu robot, bulunduğu bölgenin özelliklerini o bölgeye dokunarak anlayabiliyor.

Robotun belki de en ilginç özelliği yapay zekası. Bilindiği üzere drone tipinde cihazların havaya kalkması için belirli bir pervane hareketi gerekiyor. Bu hareketin gücü ve cihazın ağırlığı, cihazların batarya sürelerini doğrudan etkiliyor ve bu da kısa uçuş süreleri anlamına geliyor. Ancak bu robot, alışılmışın dışında bir teknoloji kullanıyor. Bilim insanları doğal ortamında inceledikleri sinek kuşlarının hareket yeteneğini, bilgisayar algoritmalarına çevirmeyi başardılar. Uzun bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan bu algoritma robota, gerçek bir sinek kuşu gibi uçmayı öğretiyor. 

Amerika'da bulunan Purdue Üniversitesi Makine Mühendisliği'nde üretilen bu robotun baş aktörü Xinyan Deng. Deng robotla ilgili yapmış olduğu açıklamalarda, robotun kendi haritasını oluşturabileceğini ifade ederek, bu sayede daha az sensörün kullanıldığını ve daha küçük boyutlarda bir robotun üretilebildiğini belirtti. Kuş bu özelliğiyle de karanlık ortamlarda üstleneceği arama kurtarma çalışmalarında daha etkin olacak.

Robotun kanat çırpma simülasyonları açık kaynaklı olarak paylaşıldı ve bu robotla ilgili bir de tanıtım videosu yayınlandı.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/hummingbird-ai-drone/
22
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
22
2
2
0
0