Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Bulunan Doğalgazın Maddi Değerini Açıkladı

323
40
17
12
6
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen 320 milyar metreküplük doğalgazın Türkiye’nin 7-8 yıllık ihtiyacına yetebileceğini ve gazın değerinin 65 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin bulunduğunu söyledi. Ülkenin enerjide dışa bağımlılığını önemli ölçüde bitirecek bu yeni rezervin önümüzdeki yıllarda aktif hale gelmesi bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının ardından bir açıklama da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den geldi. Bulunan doğalgaz rezervinin maddi değerini açıklayan Dönmez, yeni bir kaynak bulunamasa dahi bu gazın en azından 7-8 yıl yeteceğini söyledi. 

Bulunan doğalgazın değeri 65 milyar dolar

Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfi olan 320 milyar metreküplük doğalgazla ilgili konuşan Bakan Dönmez, “14 ay önce bu bölgede sismik araştırma çalışmalarına başladık. 2100 metre civarında bir deniz derinliği var bu bölgede. 1400 metrelik kazıdan sonra 2 adet gaz akışları gelmeye başladı. Yeni kaynak bulamazsak bile bu gaz 7-8 yıllık ihtiyacı karşılar. Geriye dönük hesaplandığında gazın değeri 65 milyar dolar.” dedi. 

Boru hattını ihale usulü ile yapabileceklerini söyleyen Dönmez, doğalgazın çıkarılma işleminin Türkiye Petrolleri tarafından yürütüleceğini belirtti. “Kaynaktan evdeki ocağa kadar yerli ve milli imkanlarla bu süreci yönetecek güce sahibiz.” diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Doğu Akdeniz’de de Rum yönetiminin ne dediğine bakılmaksızın hakkımız olan yerlerde aramalara devam edildiğinin altını çizdi. 

Yeni kaynaklar keşfedilebilir

Doğalgazın bulunduğu yer olan Karadeniz’de, yakın bölgeler içerisindeki çalışmalar sürmeye devam ediyor. Şu an için 320 milyar metreküp olsa da yeni kaynaklar bulmak için çalışmalarına devam eden sondaj gemilerimiz, yakında bizleri yeni keşiflerle mutlu edebilir.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-enerji-ve-tabii-kaynaklar-bakani-donmez-gazin-degerini-acikladi-6000503/
323
40
17
12
6
Emoji İle Tepki Ver
323
40
17
12
6