Pandemiyle birlikte teknoloji dünyası birçok açıdan darbe yese de en büyüğünü kesinlikle çipler konusunda yedi. Son 2 senedir çip krizinden dolayı yaşanan olaylar zinciri sonucunda Apple, daha piyasaya sürmeden telefonlarına zam yapacak seviyeye geldi. Tabii ki enflasyon da bunun bir sebebi ancak büyük bir yüzdesi çip krizinden kaynaklanıyor.
Bu çip krizi, artık bir çip savaşına dönüşmeye başladı ve taraflar da tahmin edebileceğiniz gibi iki büyük teknoloji ülkesi ABD ve Çin. Bu büyük çip savaşında ABD’nin yanında saf tutacak ülkeler de belli oldu.
Güney Kore ve Japonya, ‘Çip Savaşında’ ABD ile birlikte Çin’e karşı savaşacak
Teknoloji ve borsa analistlerinin verdiği demeçlerle birlikte çip üretmekte güçlü konumda olan Güney Kore ve Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte Çin’in bu alanda tekel olmasını engellemek hedefinde birleştiler.
ABD, Güney Kore ve Japonya tarafından kurulan bu ittifak, çiplerin küresel ekonomiler ve ulusal güvenlikler için çok önemli olduğunu belirttiler. Eğer Çin, çip üretme konusunda tekel konumuna ulaşırsa küresel bir tehdit oluşturacağını düşünüyorlar.
Her ne kadar bir ittifak kurulmuş olsa da ABD ve Güney Kore, tüm unsurlarda uzlaşmış durumda değil. Güney Kore’nin ticaret bakanı Ahn Duk-geun, yaptığı bir açıklamada Seul ile Washington arasında Çin’e yarı iletken cihazların ihracatın kısıtlamaları konusunda anlaşmazlıklar yaşandı. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.
Çip krizinde bugüne kadar ne gelişmeler yaşanmıştı?