Dall-E 2 ile Artık İnsan Yüzleri de Düzenlenebilecek: İlk Günden Tartışma Başlattı

14
7
1
0
0
Metinleri anında görüntü haline getiren yapay zeka teknolojisi Dall-e ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. OpenAI, Dall-e 2'de insan yüzü kullanılmasına izin vermeye başladı. Peki bu durumda ne gibi tehlikelerle karşı karşıyayız?

Geçtiğimiz aylarda en çok konuştuğumuz meselelerden bir tanesi, metinleri anında görüntülere dönüştüren Dall-e isimli yapay zeka teknolojisiydi. OpenAI isimli bir şirket tarafından geliştirilen ve 2021 yılında duyurulan yapay zeka, kısa bir süre önce de 1 milyon civarı kullanıcının hizmetine açılmıştı. Şimdiyse Dall-e ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

OpenAI, ilk aşamada Dall-e'de yüz kullanılmasını engellemişti. Bunun nedeni, kötü amaçlı kullanıcıların gerçek insanlara ait yüzleri kullanmalarını engellemekti. Ancak şimdi, bu karardan vazgeçilmiş durumda. OpenAI tarafından yapılan açıklamada orijinal Dall-e'den daha gelişmiş bir yapıda olan Dall-e 2'ye yüz kullanma ve düzenleme izni verildiği belirtildi. Böylelikle kullanıcılar, metinlerden oluşturulan görüntülerde insanlara ait yüzler kullanabilecekler.

Kötüye kullanımın en aza indirildiği söyleniyor

Dall-e

Konuyla ilgili olarak kullanıcılarına bir e-posta gönderen OpenAI, yüz düzenleme için çok sayıda geri dönüş aldıklarını ve bu konu üzerine çalışarak yeni algılama ve yanıt tekniklerini geliştirdiklerini söylüyor. İşte bu yeni teknikler, yüz kullanımı özelliğinin kötüye kullanımını en aza indirmiş. Ayrıca Dall-e 2 kullanım koşullarını da güncelleyen şirket, kullanıcıların haklarına sahip olmadıkları yüz fotoğraflarını sisteme yükleyemeyeceklerini söylüyor. Bunun pratikte ne kadar kullanılabilir olacağını ilerleyen dönemlerde göreceğiz.

Betimlenen metinlerde yüz kullanılsa ne olur ki?

Açık konuşmak gerekirse OpenAI'nin önceki kararı daha doğruydu. Zira yapay zekanın gerçek insanlara ait yüzleri kullanmasının ne kadar tehlikeli olduğunu, deepfake teknolojisinde görmüştük. Aranızda hatırlayanlar olacaktır; deepfake teknolojisi ile dünyanın en ünlü isimlerine ait sahte içerikler oluşturuldu ve bu içerikler internet aracılığıyla servis edildi. Dall-e 2'nin yüz kullanma özelliğinin ne gibi sonuçlara yol açacağı şimdilik bilinmiyor...

Kaynak : https://techcrunch.com/2022/09/19/openai-begins-allowing-users-to-edit-faces-with-dall-e-2/?guccounter=1
14
7
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
7
1
0
0