DeepMind’ın Yapay Zekası, FPS Oyununda İnsanları Takım Çalışması ile Yendi

15
4
2
1
0
Derin öğrenme mekanizmaları, StarCraft gibi oyunlarda insanları rahatlıkla yenebilecek seviyeye gelmişti. Şimdi insanları yenmek için bir araya da gelebiliyorlar.

Yapay zeka ile insanlar, yıllardır oyunlarda karşı karşıya geliyor. Counter Strike oyunu (CS: GO değil, orijinali) ile birlikte oyuna botlar eklenmeye başlandığında FPS türü büyük değişim geçirmişti. Ancak bu yapay zekalar, oyuna kodlanmış olan ve belli şartlarda belli hareketleri yapan algoritmalardan oluşuyordu.

DeepMind gibi yapay zekalar, tıpkı insanlar gibi oyunları sonradan öğreniyor, oyunların bir parçası olarak ortaya çıkmıyorlar. Bu yapay zekaların tetiklenme noktaları yok, oyun algoritmasına müdahaleleri yok, o algoritmayla olan etkileşimleri sizin bizim kadar, dışarıdan bakarak ne görüyorsa o.

DeepMind daha önceleri Go gibi oyunlarda ustaların adeta canına okumuştu. Şimdi de özel olarak modlanmış bir Quake III Arena oyununda insan oyuncuları devirmeyi başardı. 450 bin el bayrak kapmaca oyunu izleyen yapay zeka, hangi taktiklerin işe yarayıp hangilerinin yaramadığını ortaya çıkardı.

Oyunun amacı oldukça basit: Düşmanın bayrağını kapıp, kendi bayrağınızı kaptırmadan üssünüze getirmek. Yapay zeka, oyundaki stratejileri değerlendirip insanlar gibi oynamaya başladı. 40 oyuncuyla bir arada rastgele eşleşen yapay zeka üyeleri, insanlarla hem takım arkadaşı hem de rakip oldu.

Yapay zekalar, düşmanlarına karşı sayısal üstünlük kurmak için takım arkadaşlarını takip etmek, bayrakların ortaya çıkacağı anı pusu kurarak beklemek gibi taktikler geliştirdi.

Araştırmayı öne çıkartan yönlerden biri, yapay zekayı işbirliği yapmaya yönlendirmenin zorluğu oldu. İşbirliği yapmak pek çok değişkenin hesaplanmasını gerektiriyor ve yapay zeka birimleri bu işi bağımsız olarak öğreniyor. Yapay zeka, tıpkı insanlar gibi iletişim kurarak işbirliği yapabiliyor.

Araştırma, Science dergisinde yayımlandı. Aşağıdaki videoda DeepMind’ın nasıl çalıştığını görebilirisiniz.

Kaynak : https://www.technologyreview.com/f/613604/deepminds-ai-has-used-teamwork-to-beat-humans-at-a-first-person-shooter/
15
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
4
2
1
0