Dünya ile Mars Arasındaki Bağlantı, Bir Süreliğine Kopacak

33
5
3
3
2
NASA, Dünya ile Mars arasına giren oldukça güçlü bir elektromanyetik enerji yüzünden Mars ile olan iletişimin bir süreliğine kopabileceğini söyledi.

NASA’nın bildirdiği son haberlere göre Güneş’in içinden veya çevresinden yayılan çok güçlü bir elektromanyetik enerji kaynağı, Dünya ile Mars’ın arasına girecek. Yayılan bu enerji yüzünden NASA’nın Mars’ta bulunan tüm uzay araçları, rutinlerini yapamaz hale gelip Dünya ile bağlantısını koparacak.

Neyse ki NASA, tüm bu uzaktaki robotlar için bir planı olduğunu, bunun birkaç yılda bir gerçekleştiğini ve makinelerinin önümüzdeki sessiz dönem için iyi hazırlandığını söylüyor. Bu konu hakkında konuşan NASA yetkilisi Roy Gladden, durumu “Araçlarımız, bu süreçte Mars'ta bilim verisi toplamaya devam edecekler ve bazıları bu verileri eve göndermeye çalışacaklar” sözleriyle ifade etti.

Kesinti, yaklaşık 10 gün sürecek:

Mars ile Dünya

Açıklamaya göre, 28 Ağustos ile 7 Eylül arasında Curiosity keşif aracı,  rotasını durduracak ve InSight iniş aracı, robotik kolu da dahil olmak üzere bir takım özelliklerini kullanamayacak. Uzay araçları, NASA'nın gezegenin etrafında bulunan iki yörüngecisine veri yollamaya devam edecek; ancak bu veriler, birleşme sona erene kadar Dünya’ya yollanamayacak.

Yörüngecilerde toplanan ve geri gönderilmeye çalışılan tüm verilerin, tam iletişim geri kazanıldıktan sonra iki kez kontrol edilmesi gerekiyor. Ayrıca diğer tüm Mars görevleri de basit, pasif veri toplama görevlerine alınarak aktiviteleri şimdilik duraklatılacak.

Mars'ta aktif misyonları olan diğer uzay ajanslarının hiçbiri (Avrupa Uzay Ajansı ve Hindistan Uzay Araştırma Örgütü) yaklaşık 10 gün sürecek bu yakınlaşma/birleşme periyodu konusundaki planlarını şimdilik açıklamadılar. Ancak onların da, bu sessiz süre içerisinde benzer kısıtlamalara maruz kalmaları olası gözüküyor.

Kaynak : https://www.livescience.com/mars-missions-all-shut-down-sun.html
33
5
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
33
5
3
3
2