Yedek Sürücüsüz İlk Otonom Kamyon Yollara Çıktı

22
5
2
0
0
İsveçli otonom araç girişimi Einride, tamamen elektrikli otonom kamyonunun halka açık yollarda testlerine başladı.

Son yılların gözde sektörlerinden elektrikli otonom araç sektörüne adım atan girişimlerden biri de İsveç menşeli üretici Einride olmuştu. Firma, tamamen elektrikli otonom kamyon üretme amacıyla yola çıkmıştı. Bir yıllık deneme sürecinin ardından Einride T-Pod adlı araç, kamuya açık alanlarda test sürüşlerine başladı.

26 ton kapasiteye sahip araç, 5G ağı üzerinden uzaktan kontrol edildiği testlerle tanıtılmıştı. Araçta acil durumlar için bir sürücü bulunmayacak, zira aracın bir şoför kabini bulunmuyor.

Araç testlerde günde birkaç defa depo ile yükleme alanı arasındaki 300 metrelik mesafeyi kat ediyor. Einride, 2020’nin sonunda sonuçlanacağını söylediği bu testlerin, yedek sürücü bulunmayan bir otonom aracın yollarda olduğu ilk test olduğunu belirtiyor. T-Pod’un saatteki hızı 85 kilometreyi bulabiliyor olsa da İsveçli yetkililer aracın testlerde en fazla saatte 10 kilometre hız yapmasına izin veriyor.

Einride CEO’su Robert Falck, aracın yollara çıkması için izin alınmasını, büyük taşımacılık şirketlerinin otonom araç teknolojisine yönelmesi konusunda ilk adım olarak görüyor. Falck daha geniş kapsamlı izinler elde etmeyi ve önümüzdeki yıl da ABD’ye açılmayı umuyor.

Falck, Reuters’e yaptığı açıklamada “Otonom araçların başlangıç bölgesi Birleşik Devletler’dir. Bence söz konusu otonom araçlar olduğunda büyük ölçeğe ulaşacak ilk pazar o olacak.” demişti.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/05/16/einride-tpod-truck-delivery-test-sweden/
22
5
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
22
5
2
0
0