Günümüzdeki Böceklerin Yüz Milyonlarca Yıl Önce Denizlere Hakim Olan Ataları Hakkında Ürküten Keşif: Boyutları 2 Metreye Ulaşıyormuş!

21
4
1
1
0
Fas'ta keşfedilen bir fosil alanı, modern eklem bacaklıların ataları hakkında yeni bilgileri bilim dünyasına sundu. Araştırmacılar, 470 yıl önce denizlere hükmeden bu türlerin boyutlarının günümüzdekinin aksine 2 metreye kadar ulaşabildiğini ifade etti.

Örümcekler, kırkayaklar, yengeçler ve daha birçok türü içeren eklem bacaklılar, hepimizin gündelik hayatında sık sık karşılaştığı canlılar. Bu türler birçok insanı korkutsa da gezegenimizde milyonlarca yıldır yaşıyorlar ve hepimiz için büyük bir önem taşıyorlar.

Şimdi ise Fas’ta gerçekleştirilen bir keşif, bu türler hakkında oldukça ilginç bilgileri açığa çıkardı. Bilim insanları, günümüzdeki eklem bacaklılarının atalarının 470 milyon yıl önce denizlere hakim olduğunu ve hepimizin kâbuslarına girecek kadar büyük olduklarını keşfetti. Ülkedeki yeni bir fosil sahasında yapılan çalışmaya ait bulgular, Scientific Reports üzerinden yayımlandı.

Boyutlarının 2 metreye kadar ulaştığı düşünülüyor

Taichoute isimli bölgede bulunan alandan elde edilen ilk kanıtlar, burada çok sayıda eklem bacaklının yaşadığını gösterirken 470 milyon yıl önce buralara hakim olduğunu ortaya koydu. Taichoute’nin bir zamanlar deniz olan; ancak şimdilerde çöl olan bir yer olduğunu ekleyelim.

Bilim insanları, analizler için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olsa da bulguların o zamanki türler hakkında bazı bilgileri de ortaya çıkardığını belirtti. Çalışmaya göre modern eklem bacaklıların bölgede bulunan ataları, günümüzdekilerin aksine çok daha büyüktü. Hatta boyutları filmlerde gördüklerimiz gibi 2 metreye kadar ulaşabiliyordu.

“Bu bölge hakkındaki her şey yeni”

Bunlar dışında araştırmacılar, Taichoute’nin daha önce incelenen alanlardan çok daha farklı şeyleri bilim dünyasına sunacağını da ekliyor. Bu bölge, diğer çalışmaların yürütüldüğü ve keşiflerin yapıldığı yerlerin 80 kilometre kuzeydoğusunda. İsviçrede’ki Lozan Üniversitesi’nden Dr. Farid Saleh de açıklamalarında, “Bu bölge hakkındaki her şey yeni. Bunlar, bölgenin Dünya’daki geçmiş yaşamı anlamada ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Exeter Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Xiaoya Ma da türlerin büyük boyutunun ve serbest yüzme yaşam tarzlarının ekosistemlerde benzersiz bir rol oynadığını belirtiyor. Halen yapılacak çok işlerinin olduğunu söyleyen Ma, ayrıca keşfedilen eklem bacaklıların henüz tam olarak tanımlanmadığını; ancak bazılarının daha önce tanımlanan, bazılarının ise yeni türler olabileceğini söylüyor.

Taichoute’deki alan, Fezouata Shale olarak adlandırılan daha geniş bir bölgenin bir parçası. Burası, 485 ila 443 milyon yıl öncesini kapsayan jeolojik zaman dilimi Ordovisiyen dönemin erken zamanlarından sundukları örnekler nedeniyle yakın zamanda dünyanın en önemli 100 jeolojik alanından biri olarak seçilmişti.

Kaynak : https://www.iflscience.com/two-meter-arthropods-dominated-the-seas-470-million-years-ago-66624
21
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
21
4
1
1
0