CIA'in Eski Çalışanından Beyrut'taki Patlamanın Asıl Sebebiyle İlgili Açıklama

56
28
10
6
2
Lübnan'da yaşanan patlamayla ilgili yeni bir açıklama geldi. Eski bir CIA çalışanı olan Robert Baer, patlamanın amonyum nitratla kesinlikle ilişkili olduğunu ancak tek nedenin bu olmadığını dile getiriyor. Baer'e göre patlamanın nedeni askeri mühimmat olabilir.

Tüm dünyanın gözü, dün akşam itibarıyla bir Orta Doğu ülkesi olan Lübnan'a çevrildi. Bunun nedeniyse Başkent Beyrut'ta yaşanan bir patlamaydı. Yapılan son açıklamalara göre en az 100 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan olay, gündemi bir anda değiştirdi. Zaten iflas ve siyasi çıkmazla boğuşan Beyrut'ta meydana gelen patlamayla ilgili bazı yeni açıklamalar geldi.

Sabah saatlerinde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, patlamanın nedeninin atom bombası ya da nükleer bomba kaynaklı olmadığından bahsetmiştik. Şimdiyse bu konuyla ilgili olarak eski bir CIA çalışanı olan Robert Baer'den açıklama geldi. Patlamanın nedeniyle ilgili konuşan Baer, "amonyum nitrat" açıklamalarının kesin ama yetersiz olduğunu dile getirdi.

Beyrut

Beyrut Limanı'nı tam anlamıyla yok eden patlamayla ilgili açıklamalarda bulunan Lübnan Başbakanı Hassan Diab, limandaki bir depoda 6 yıldır tutulan amonyum nitratın bu patlamaya neden olduğunu açıklamıştı. Eski CIA çalışanı Baer de bu açıklamanın doğru olduğunu ifade ediyor. Patlamayla ilgili videoları izlediğini söyleyen Baer, amonyum nitratın patlamayla ilgisinin kesinlikle olduğunu ancak tek nedenin bu olmadığını belirtiyor. Eski CIA çalışanına göre patlamaya neden olan esas şey, depodaki askeri mühimmat.

Baer, konuya ilişkin açıklamalarında patlamaya askeri mühimmatın neden olduğundan neredeyse emin olduğunu ifade ediyor. Hatta Baer'e göre patlama anında ortaya çıkan turuncu renkli alev topu, patlamanın esas nedeninin askeri mühimmat olduğunun en net göstergesi. Patlamanın başında bölgede görülen beyaz renkli duman kütlesiyse amonyum nitratın ta kendisiymiş.

Beyrut

Yaşanan olay bir saldırı mı?

Beyrut'taki patlamayla ilgili olarak saldırı iddiaları ortalığı karıştıran başka bir konuydu. Bu konuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Baer, patlamayla ilgili herhangi bir saldırı kanıtının bulunmadığını ifade ediyor. Ancak bu patlamada yanıtlanması gereken soruların olduğunu söyleyen eski CIA uzmanı, patlamanın nedeninin tahmin ettiği gibi olması durumunda askeri mühimmatın orada neden depolandığının açığa çıkarılması gerektiğini söylüyor. 

Lübnan'da yaşanıp, ülke için çok ciddi seviyede bilançoya neden olan patlama, önümüzdeki günlerde de konuşulmaya devam edecek. Ancak Beyrut'ta meydana gelen patlamanın detaylarını hiçbir zaman öğrenemeyebiliriz. Bu konuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Baer, yıllarca Lübnan'da çalıştığını ve olayın tam olarak aydınlatılmasının zor olabileceğini ifade ediyor.

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar ise Twitter'da paylaştığı bir video ile patlamayla ilgili bambaşka bir tartışmanın önünü açtı. Patlamadan hemen önce sol taraftan patlamanın olduğu alana doğru bir cismin süzüldüğünü belirten Ağar'ın paylaştığı videoyu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/dunya/eski-cia-uzmanindan-beyruttaki-patlamayla-ilgili-flas-aciklama-sadece-amonyum-nitrat-degildi-41579880
56
28
10
6
2
Emoji İle Tepki Ver
56
28
10
6
2